Eerste christelijke ziekenhuis in Punjab

dinsdag, 16 oktober 2018
Nieuws
In het Pakistaanse Punjab wordt begin volgend jaar het Good Shepherd Christian ziekenhuis ingewijd, met een christelijke kruis zichtbaar op de façade.
20181016-First-Christian-hospital-Punjab

door Kamran Chaudhry

Een christelijk ziekenhuis in een dorp vernoemd naar een Sikh, bevolkt door een meerderheid van Islamitische gelovigen. Dat zijn de ‘ingrediënten’ van religieuze coëxistentie waarin het Good Shepherd Christian Hospital is ingebed. Het betreft het eerste ziekenhuis van een Pakistaanse Christen in de provincie Punjab. Het dichtstbijzijnde openbare ziekenhuis ligt in Lahore, op 95 km afstand.

De inhuldiging in het dorp Qila Natha Singh is gepland voor begin volgend jaar. Ondertussen organiseerde de lokale gemeenschap op 13 oktober een dankgebed, bijgewoond door meer dan 500 mensen, voornamelijk kinderen en leerlingen die er catechese krijgen.

Het ziekenhuis is in 2017 opgericht op initiatief van dominee Saleem Massey. De financiering voor het gebouw met twee verdiepingen komt grotendeels uit fondsenwerving door zijn twee zonen, die momenteel in de Verenigde Staten wonen. De dominee is psycholoog en heeft 16 jaar gewerkt in het United Christian Hospital in Lahore. Hij legt uit dat het veel "winstgevender" zou zijn om het ziekenhuis te bouwen in Lahore, de op een na dichtstbevolkte stad van het land, maar dat de keuze viel op Qila Natha Singh "omdat we de meest onderdrukten willen dienen".

Muhammad Akram bezit een benzinepomp voor het ziekenhuis en verwelkomt het project met enthousiasme: “In noodgevallen zijn we nu genoodzaakt om de zieken naar het algemene ziekenhuis van Lahore te brengen, 95 km verderop. Het nabijgelegen ziekenhuis van Kasur is alleen geschikt voor patiënten met veelvoorkomende aandoeningen Het ziekenhuis zal ook een zegen zijn voor de bevolking van naburige dorpen.”

Bron: AsiaNews