Een verstikkende stilte in Libanon

woensdag, 09 september 2020
Nieuws
In een brief aan Kerk in Nood lucht pater Charbel Eid zijn hart over de rampzalige situatie waar de bevolking van zijn vaderland, Libanon, zich momenteel in bevindt. Hij is een maronitische katholieke priester en projectpartner van Kerk in Nood.
Father Charbel Eid Rizkallah of the mission of the Lebanese Maronite Order in Al-Hassakeh/Syria, 2020.

“Je moet weten…” Hij begint een aantal paragrafen van zijn brief met deze woorden, alsof hij de tragische situatie waarin het Libanese volk zich bevindt, wil benadrukken. Pas na de explosie van 4 augustus van dit jaar, die de haven van Beiroet en een deel van de stad zelf verwoestte, besloot hij zich te ontworstelen aan de “verstikkende stilte” waarin de droefheid van de situatie hem heeft gestort.

Hij benadrukt dat de situatie in Libanon al bijna een jaar lang uiterst moeilijk is. “Je moet weten dat de woede zich al te lang opstapelt in de harten van het Libanese volk, zowel hier als elders. En dat honderdduizenden mensen, die sinds oktober demonstreren tegen het wanbeleid en de corruptie van hun politieke leiders, nu de bloedige slachtoffers zijn geworden van dit vreselijke ‘ongeluk’, veroorzaakt door de schuldige nalatigheid van diezelfde politieke leiders”.

“Sinds enkele maanden”, schrijft hij, “zinkt Libanon verder in een bodemloze afgrond.” Hij herinnert zich dat het gewone volk geen toegang meer heeft tot zijn geld, of slechts tot “onbeduidende bedragen”, dat elektriciteit een schaars goed is geworden en dat de Libanese pond – de nationale munt – nu niet meer dan een fractie van zijn vroegere waarde waard heeft. “Gewone mensen, die al moeite hadden om wat spaargeld bij elkaar te sprokkelen, hebben nu geen toegang meer tot hun geld. De banken hebben alle transacties geblokkeerd en verdelen slechts onbeduidende bedragen naar hun klanten. Bedragen die voor iedereen ontoereikend zijn om in hun basisbehoeften te voorzien. De prijzen in de winkels zijn geëxplodeerd en de dollar, die vroeger 1500 Libanese ponden waard was, is nu bijna 9000 waard. De elektriciteitsvoorziening, die sinds het einde van de burgeroorlog nooit een constante is geweest, is nog grilliger geworden, terwijl er voor de generatoren die vroeger werden gebruikt om de dagelijkse stroomonderbrekingen op te vangen, nu geen diesel meer is om op te draaien”.

Zal de Fenix nog uit zijn as kunnen herrijzen?

Volgens pater Charbel zijn de hoop en de veerkracht die het Libanese volk in het verleden zo vaak heeft getoond, ondanks een opeenvolging van tragedies, deze keer niet meer aanwezig. “Beiroet is vandaag de dag een verwoeste stad. Onze hoofdstad is zo vaak uit de as herrezen, dankzij de ongelooflijke kracht, de motivatie, de ondernemingsgeest en de vooruitziende blik van het Libanese volk. Maar vandaag vraagt iedereen zich af hoe een mislukte natie weer tot leven kan komen.”

Van 1975 tot 1990 leed Libanon onder een burgeroorlog, die meer dan 150.000 levens eiste. “We hebben het allemaal al eens eerder gezien; we zullen er weer bovenop komen” – dit was altijd de mentaliteit tot nu toe, ondanks de opeenvolging van tegenslagen. Maar vandaag de dag is er een blik van complete wanorde in ieders ogen. “Voor het eerst sinds mijn geboorte in 1980, te midden van de burgeroorlog, heb ik in het Libanese volk een echt verlies aan hoop gezien”, schrijft pater Charbel.

Internationale steun is meer dan ooit noodzakelijk

Volgens pater Charbel had de Wereldbank al vóór de komst van Covid-19 geschat, dat 45 procent van de Libanese bevolking onder de armoedegrens leefde. “Maar volgens verklaringen van de minister van Sociale Zaken Ramzi Mashrafieh is de regering van mening dat 75% van de bevolking dringend hulp nodig heeft.

“Met ongeveer 4000 winkels en kleine bedrijven die failliet gaan en de sluiting van ongeveer 5000 fabrieken, kan de situatie alleen maar verslechteren. De werkloosheid explodeert en omdat de werklozen geen steun van de regering krijgen, hebben ze geen andere keus dan op de deur van de kerk te kloppen voor een minimum aan steun”, meldt pater Charbel.

Hij wijst er nog een keer op in zijn brief, Stichting Kerk in Nood al heeft gereageerd op een verzoek van de plaatselijke kerk en is begonnen met het verlenen van steun aan 5000 gezinnen: “Gezien deze kritieke situatie kunnen we ons alleen maar tot u wenden en u hulp en steun vragen als we proberen het leven van onze gemeenschappen in Libanon te redden”, concludeert deze Libanese maronitische priester.