Paus Franciscus wordt ongeduldig opgewacht in Irak. Iraakse christenen, die hier ernstige vervolging hebben ervaren, kijken naar hem uit voor steun en geestelijke leiding. Maar het is goed te bedenken dat veel van deze christenen al hulp hebben gekregen van paus Franciscus, lang voor het huidige aanstaande pauselijke bezoek – zij het hulp van een wat ongebruikelijke soort.
In november 2017 kreeg paus Franciscus van de beroemde Italiaanse autofabrikant Lamborghini een gepersonaliseerde versie van zijn top-end Huracán sportwagen cadeau. Nadat hij zijn handtekening op de motorkap had geschreven, besloot de Heilige Vader de auto te veilen aan de hoogste bieder en de opbrengst te schenken aan een goed doel. De internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) was een van de door de paus aangewezen doelen. Het ontvangen bedrag van 200.000 euro werd onmiddellijk gebruikt voor de ondersteuning van de christelijke gemeenschappen op de vlakte van Nineveh in Irak. Veel vluchtelingen overwegen destijds nog de mogelijkheid om terug te keren naar hun steden en dorpen van herkomst, nadat ze drie jaar eerder gedwongen waren om te vluchten bij de invasie van Islamitische Staat.
Dankzij de schenking van de paus konden twee belangrijke projecten worden voltooid. Het eerste betrof de wederopbouw van een multifunctioneel centrum gewijd aan de maagd Maria in Bashiqa. Het centrum, dat toebehoorde aan de Syrisch-katholieke gemeenschap, was door de jihadisten van IS volledig verwoest. Met de donatie kon ook de wederopbouw van de bijbehorende Syrisch-katholieke kleuterschool en kinderdagverblijf worden voltooid, die gedeeltelijk werden verwoest door de extremisten. Het gebouw, waar ongeveer 70 kinderen worden opgevangen, is inmiddels klaar. De activiteiten zijn echter nog niet begonnen vanwege de coronapandemie. “Wij zijn verheugd dat onze kinderen worden geholpen, aangemoedigd worden om terug te keren naar Bashiqa en hun school kunnen hervatten”, aldus pastoor Rezqallah Alsimanni van de Onze Lieve Vrouwekerk.
Volgens gegevens van Kerk in Nood van 12 januari 2021, is zeker 45% van de door Islamitische Staat verdreven gezinnen teruggekeerd naar hun steden en dorpen. Dankzij de solidariteit van de donateurs van Kerk in Nood en diverse andere goede doelen is bijna 57% van de verwoeste huizen weer hersteld. Met de voltooiing van het multifunctionele centrum, de kleuterschool en het kinderdagverblijf kan de kleine gemeenschap weer de vitale functie vervullen die het historisch heeft gehad.