“Echtpaar achter aanslag kathedraal Jolo”

woensdag, 30 januari 2019
Nieuws
Volgens president Duterte van de Filipijnen is de aanslag op de kathedraal van Jolo zondag gepleegd door een echtpaar in opdracht van terreurorganisatie Abu Sayyaf.
20190130-Duterte-kathedraal-Jolo

De daders van de zelfmoordaanslagen op 27 januari op de kathedraal van Onze Lieve Vrouw van de berg Karmel in Jolo waren getrouwd. Volgens de Filipijnse president Rodrigo Duterte is er geen twijfel over dat Abu Sayyaf, een gewapende groep die trouw heeft gezworen aan Islamitische Staat (IS), achter de explosies zit. Bij de aanslag werden 21 mensen gedood en raakten 112 mensen gewond, van wie er 54 blijvend medische zorg nodig hebben.

Handgranaat in moskee
Vanmorgen gooiden onbekenden een granaat naar de Kamahaldikaan-moskee in Zamboanga City op hetzelfde eiland. Daarbij kwamen twee mensen om en raakten vier anderen gewond. Het leger onderzoekt of deze actie te maken heeft met de aanval van afgelopen zondag.

Werkwijze aanslag
Inmiddels is ook meer bekend over de werkwijze van de aanslagplegers in Jolo. De vrouw droeg een opzichtig kruis om haar nek, ging de kerk binnen en liet in het midden van de Mis van 8 uur een geïmproviseerde explosief (IED) ontploffen dat ze op haar lichaam droeg. Als vrouw wekte de terroriste "geen verdenkingen" bij het veiligheidspersoneel, aldus Duterte. De man bleef buiten de kathedraal, bij de ingang. Toen politieagenten en soldaten zich na de eerste explosie naar het toneel van de aanslag haastten, wist hij de tweede explosie te veroorzaken.

Buitenlandse terroristen
Duterte verklaarde dat de aanslagplegers buitenlanders zijn, maar dat veiligheidsdiensten het niet eens zijn over hun nationaliteit. Lokale media brachten de hypothese naar voren dat het stel vier dagen vóór de aanslag waren gezien in een trainingskamp van Abu Sayyaf. Volgens de president is het zeker dat buitenlandse terroristen al twee jaar lang training hebben gehad in Jolo, een historisch Islamitisch bolwerk op het eiland Mindanao.

Verder gaan dan veroordelen
Pater Sebastiano D’Ambra, die op het eiland aan vrede werkt via de interreligieuze dialoog tussen christenen en moslims, roept op tot kalmte. “Ik ben net terug van een bezoek aan de moskee in Zamboanga, waar twee mensen stierven en vier gewond raakten. Ik ben solidair met alle christenen en moslims die veroordelen wat er is gebeurd in Jolo en Zamboanga City. Ik nodig iedereen uit verder te gaan dan alleen deze veroordeling. We moeten doen wat we kunnen, niet alleen op het gebied van veiligheid, maar ook in termen van echte hulp, los van alle politieke en economische motivaties. We moeten werken aan het algemeen welzijn.”

Bronnen: AsiaNews/Kerk in Nood