Pater Ha-Jo was zich bewust van de risico’s voor zijn veiligheid door in Mali te blijven werken, maar hield vol, gedreven door het verlangen om de situatie voor het land in het algemeen te verbeteren en om bij zijn kleine christelijke gemeenschap te blijven.
Nieuws over zijn vrijlating deed eerder deze week de ronde, maar zijn congregatie, de Missionarissen van Afrika, kon zijn vrijlating pas op woensdag 29 november officieel bevestigen. “Vandaag kunnen we officieel aankondigen dat pater Ha-Jo inderdaad is vrijgelaten op 26 november 2023, op het feest van Christus, Koning van het Universum, en op de sterfdag van onze stichter, kardinaal Charles Lavigerie. We zijn dolblij te weten dat hij na zoveel maanden eindelijk vrij is”, aldus de verklaring.
Projectpartner Kerk in Nood
Pater Hans-Joachim is projectpartner van Kerk in Nood (ACN) in Mali. De pontificale liefdadigheidsinstelling had ten tijde van zijn ontvoering al laten weten zijn ontvoering ten zeerste te betreuren, en verheugt zich nu over zijn vrijlating.
“We zijn enorm opgelucht en erg blij om te horen dat pater Ha-Jo is vrijgelaten na wat een slopende beproeving moet zijn geweest. In de loop der jaren hebben we nauw samengewerkt en Kerk in Nood heeft uit de eerste hand gezien hoe hij altijd het beste voor had met de mensen in Mali, ongeacht hun religie. Hij was zelfs zeer toegewijd aan de interreligieuze dialoog in het land met een islamitische meerderheid. Hij zag dit als de sleutel tot vrede en ontwikkeling”, aldus Regina Lynch, uitvoerend president van Kerk in Nood (ACN) International.
Andere vervolgden niet vergeten
“Ondanks onze blijdschap op dit moment, moeten we echter niet vergeten dat er nog veel meer mannen en vrouwen over de hele wereld vastzitten of vervolgd worden voor hun geloof, maar vooral in Mali, Niger, Nigeria en Burkina Faso. Onze gebeden en gedachten zijn op dit moment ook bij hen.”
“We blijven met grote zorgen de situatie van christenen in het bijzonder in de Sahel-regio volgen, waar elke dag christenen uit hun dorpen worden verdreven, verhongeren onder druk van terroristische groeperingen of gewoon worden afgeslacht omdat ze nog steeds een kruis willen dragen of willen bidden. Alleen al in Burkina Faso en Niger zijn er volgens de lokale bisschoppen meer dan 100 zaligverklaringszaken aan de gang vanwege deze nieuwe golf van vervolging, die in de Westerse wereld grotendeels onvermeld blijft”, vertelt Regina Lynch.
“Gemakkelijk doelwit”
In de verklaring van de Missionarissen van Afrika – Provincie West-Afrika, wordt ook dank betuigd aan iedereen die heeft bijgedragen aan zijn vrijlating, inclusief de Malinese en Duitse autoriteiten. Volgens de paters is de blijdschap binnen de lokale kerk in Mali groot.
“Pater Ha-Jo is direct naar zijn geboorteland Duitsland gegaan om herenigd te worden met zijn familie en de nodige zorg te ontvangen. Na al die maanden in gevangenschap moet zijn gezondheid zijn aangetast”, stelt de religieuze orde. “We hopen dat hij snel herstelt en dat het trauma dat hij heeft opgelopen niet te veel naweeën achterlaat.”
De jihadistische activiteit in Afrika is de afgelopen jaren toegenomen, zoals pater Ha-Jo zelf opmerkte tijdens een bezoek aan Zwitserland op uitnodiging van Kerk in Nood in 2022. “De jihadisten komen in groepen, op motoren, en de lokale christelijke gemeenschappen moeten deals met hen sluiten. Ze mogen geen kerkklokken luiden en geen alcohol drinken, en vrouwen worden gedwongen om een sluier te dragen.”
Bewust van het gevaar
De missionaris was zich terdege bewust van het gevaar dat hij elke dag bij zijn werk liep. “Je weet niet wanneer of waar het kan gebeuren. Als blanke Europeanen zijn wij gemakkelijke doelwitten, en ons is verteld dat de jihadisten ons in de gaten houden”.
In diverse interviews met Kerk in Nood legde hij ook uit waarom het dreigende gevaar hem er niet van weerhield om in het land te blijven. “De vraag wordt ons in het Evangelie gegeven, ‘Wie zegt u dat ik ben?’ Dat is de zin van ons leven. We zien dat het er niet om gaat hoe lang we leven, of hoe weinig of hoeveel we bereiken, maar of wat we doen zin heeft en de wereld beter kan maken”.
Goede wensen
Regina Lynch hoopt dat pater Hans-Joachim snel herstelt en zijn goede werk in de nabije toekomst kan voortzetten. “We wensen pater Ha-Jo een spoedig herstel en hopen oprecht dat we verder met hem kunnen werken, in Mali of waar dan ook, zodra hij weer fit is om naar zijn missie terug te keren.”