fbpx

Dreiging Taliban: kerken Pakistan extra beveiligd

vrijdag, 03 september 2021
Nieuws
Kerken in heel Pakistan hebben de beveiliging opgevoerd als reactie op de dreiging van terroristische aanslagen na de machtsovername van de Taliban in buurland Afghanistan. Mensenrechtenactivist Sajid Christopher bevestigt tegenover de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) dat onder Christenen, maar ook onder gematigde Moslims in Pakistan de angst toeneemt.
ACN-20210325-111361 Pakistan

Op een recente bijeenkomst in Pakistan zijn katholieke en protestantse leiders overeen gekomen de bewaking te verscherpen, met name tijdens zondagsdiensten. De maatregel komt voort uit bezorgdheid over de machtsovername door de Taliban in Afghanistan. Leiders vrezen dat aanslagen door extremisten, gericht tegen christelijke gemeenschappen en andere religieuze minderheden, daardoor, net als in het verleden, zullen toenemen.

De Pakistaanse mensenrechtenactivist Sajid Christopher, hoofd van de Human Friends Organisation, stelt dat gevreesd wordt dat de aan de Afghaanse Taliban gelieerde groep Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) en andere militante organisaties munt zouden slaan uit de gebeurtenissen in Afghanistan. Tegenover Kerk in Nood legt Christopher uit waar die angst vandaan komt: “Toen de Taliban eerder aan de macht waren, waren er veel terroristische aanslagen in Pakistan. Er waren terroristische groeperingen die kerken en andere christelijke instellingen en instituten aanvielen. Zij werden duidelijk doelwitten. Nu de Taliban terug zijn, zal dat de TTP en andere islamistische groeperingen versterken en dus zouden er aanslagen kunnen plaatsvinden.”

Christopher waarschuwt dat de veiligheidsvooruitzichten voor meer gematigde moslims eveneens zorgwekkend zijn: “Onder vreedzame en progressieve [moslim] gemeenschappen heerst er ook angst, maar degenen met een militante instelling zijn blij dat de Taliban weer aan de macht is.”

De verscherpte beschermingsmaatregelen bouwen voort op het reeds bestaande veiligheidsprotocol. Zo wordt de identiteit gecontroleerd van mensen die – met de auto – het kerkterrein betreden, worden metaaldetectoren bij de ingangen van kerken en is gewapende bewaking aanwezig bij de kerken.

De maatregelen komen op een moment dat gevreesd wordt voor de veiligheid van wat er nog over is van de christelijke gemeenschap in Afghanistan. Talibanstrijders zijn naar verluidt van huis tot huis gegaan om Christenen en andere minderheden op te sporen. Ook zijn er berichten dat mensen werd bevolen hun telefoons af te geven met de dreiging dat zij ter plaatse zouden worden gedood als hun toestellen Bijbelverzen of godsdienstig materiaal bleken te bevatten.

Eerder deze week waarschuwde de voormalige Amerikaanse ambassadeur voor godsdienstvrijheid, Sam Brownback, voor genocide tegen Christenen en andere minderheden in Afghanistan.

Kerk in Nood voert momenteel campagne voor Christenen in Pakistan. De katholiek Kerk geeft er noodlijdende Christenen juridische bijstand, regelt ‘safe houses’ en verzorgt cursussen om mensen bewust te maken van hun rechten en waardigheid als kinderen van God. Kijk voor meer informatie en hoe u kunt helpen op onze actiesite.