“Dood pr. Swamy (84) zou wake-up call moeten zijn”

dinsdag, 06 juli 2021
Nieuws
Pater Stan Lourduswamy, de bejaarde Indiase jezuïetenpriester die maandenlang door Indiase autoriteiten gevangen werd gehouden, is gisteren in een katholiek ziekenhuis in Mumbai op 84-jarige leeftijd overleden, zo melden internationale media.
Pater Stan Swamy SJ

“In pater Swamy hebben we een onverschrokken pleitbezorger voor de armen en een inspirerende katholieke priester verloren”, aldus dr. Thomas Heine-Geldern, uitvoerend president van Kerk in Nood (ACN). De katholieke hulporganisatie riep maanden geleden al op tot zijn vrijlating. De priester, algemeen bekend als Stan Swamy, leed al enige tijd aan Parkinson. Na zijn opname in het ziekenhuis werd bij hem ook Covid-19 vastgesteld. “Het martelaarschap dat hij de laatste maanden van zijn leven heeft moeten ondergaan, is onvoorstelbaar.”

Vandaag hoorzitting over borgtocht
Volgens ooggetuigen kon pater Stan in de gevangenis maandenlang nauwelijks eten vanwege zijn ziekte van Parkinson. Pas in mei, nadat zijn toestand nog verder was verslechterd, stemde het Hooggerechtshof van Bombay ermee in dat hij naar een ziekenhuis werd overgebracht. De hoorzitting over borgtocht die voor vandaag gepland stond, heeft pater Swamy niet meer mogen meemaken.

Pleitbezorger inheemse bevolking
Pater Swamy werd in oktober 2020 gearresteerd. De Indiase autoriteiten beschuldigden hem ervan contacten te hebben met maoïstische en militante groeperingen, wat de jezuïet altijd heeft ontkend. De priester was tientallen jaren werkzaam in de deelstaat Jharkhand in het noordoosten van India als pleitbezorger voor de kansarmen en voor verzoening tussen de inheemse bevolkingsgroepen. Het lot van de Indiase pater Jezuïet wekte internationale bezorgdheid.

Vaker valse beschuldigingen
Veel priesters, religieuzen en catechisten in India hebben te maken met dezelfde dreiging, legt dr. Heine-Geldern uit: “Wij weten van onze projectpartners dat er vaak valse beschuldigingen tegen hen worden geuit om hen te intimideren en hun werk ten behoeve van de etnische minderheden en de kasteloze Dalits te verstoren. Hindoe-nationalistische bewegingen proberen andere religies, zoals het christendom, uit India te verdrijven en christelijke stemmen in het land te onderdrukken.

Hindoe-nationalisme
Het groeiende hindoe-nationalisme in India wordt al langer door Kerk in Nood vastgesteld, onder meer in het rapport over Vrijheid van Godsdienst Wereldwijd 2021. “Het lijden en de dood van pater Stan Swamy moet een wake-up call zijn voor de internationale gemeenschap. De vrijheid van godsdienst in India en daarmee het opkomen voor de allerarmsten moeten gehandhaafd blijven.”