fbpx

Doden door autobom Syrische kerk

vrijdag, 12 juli 2019
Nieuws
Bij een aanslag met een autobom op de Orthodoxe Maagd Mariakerk in de Syrische stad Qamishli zijn gisteren tussen de zeven en elf christenen gedood of gewond geraakt.
20190711 Aanslag Orthodoxe kerk Qamishli

De wijk in Qamishli waar de kerk zich bevindt, wordt voor het merendeel door christenen bewoond. Foto’s van de aanval tonen aanzienlijke materiële schade als gevolg van de explosie en vervolgens brand. De kerk en de omliggende gebouwen zijn beschadigd. Tot dusver is de verantwoordelijkheid voor de aanval nog niet opgeëist. De stad is echter een aantal keren getroffen door aanvallen, zowel door strijdende partijen in de Syrische burgeroorlog als door aanslagen door Islamitische Staat (ISIS).

Qamishli is de hoofdstad van de zelfverklaarde autonome regio Noordoost-Syrië. Terwijl het Syrische regime er de controle over verloren gebieden herwint, heeft IS als vergelding diverse aanvallen uitgevoerd. De stad ligt in de buurt van de Turkse grens en is de thuisbasis van veel Assyrische christenen die de genocide in 1915 onder leiding van de Ottomanen ontvluchtten. Ze behielden een sterke christelijke aanwezigheid in deze stad tot het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011. Sommigen beschouwen Qamishli als het christelijke centrum van Syrië. Door de burgeroorlog zijn veel Syrische christenen echter permanent uit het land gevlucht.