fbpx

Dictatuur Nicaragua zet berechting kritische bisschop voort

donderdag, 12 januari 2023
Nieuws
Bisschop Rolando Álvarez, die sinds augustus 2022 in Nicaragua onder huisarrest staat, is dinsdag voorgeleid aan de rechtbank. Die besloot dat hij terecht moet staan op beschuldiging van “samenzwering” en het verspreiden van “nepnieuws” tegen het regime van dictator Ortega.
Visit of Rolando José Alvarez Lagos from Nicaragua at ACN International in Königstein 24.06.2019

In de hoorzitting werd de zaak tegen Álvarez, bisschop van het bisdom Matagalpa, “naar de rechter verwezen.” Eerder waren klachten ingediend over ernstige onregelmatigheden in het proces. In de vroege ochtenduren van 19 augustus 2022 brak de Nicaraguaanse politie in de kanselarij van het bisdom Matagalpa in en arresteerde bisschop Álvarez, die een van de meest uitgesproken critici is van het dictatoriale regime van Daniel Ortega, dat Nicaragua al meer dan 15 jaar regeert. Uren later maakte de politie bekend dat zij de bisschop had overgebracht naar Managua en hem onder huisarrest hield.

Kritisch op rechtsgang
De Nicaraguaanse advocaat Yader Morazán, een mensenrechtenactivist die in ballingschap leeft in de Verenigde Staten, is uiterst kritisch over de rechtsgang. Hij beschreef rechter Gloria Saavedra als “hedendaagse beul” van het regime. “Zij is een van de nieuwe benoemingen van 2019, ter vervanging van de eerste beulen die de demonstranten van 2018 berecht hebben en die gepromoveerd zijn tot magistraten. Ze heeft niet eens een gerechtelijke carrière gehad, want ze was coördinator,” aldus de advocaat. Ook de keuze voor de openbare verdediger die aan bisschop Álvarez is toegewezen, Jennifer Hernández, is volgens hem dubieus. “Ze is de favoriete openbare verdediger van het regime om hoorzittingen tegen priesters te houden.”

Meer beschuldigingen
Mgr. Álvarez Lagos is de eerste bisschop die beschuldigd en gearresteerd werd sinds Ortega in 2007 in Nicaragua (opnieuw) aan de macht kwam. Eerder werd Silvio Báez Ortgea, de hulpbisschop van Managua, wel al verbannen naar de VS. Ook de apostolische nuntius in Nicaragua werd het land uitgewezen. Daarnaast zitten ook nog eens tientallen priesters, samen met honderden leden van de oppositie en mensenrechtenactivisten – vaak zonder enige vorm van proces – opgesloten.

De katholieke kerk in Nicaragua heeft in minder dan vier jaar te lijden gehad van meer dan 190 aanvallen en ontheiligingen. De brand in de kathedraal van Managua en de vervolging van geestelijken door het regime van president Daniel Ortega zijn volgens een onderzoeksrapport dat aan Kerk in Nood (ACN) werd toegezonden, voorbeelden van een zorgelijke trend.

Steun Kerk aan protesterende studenten
Volgens het rapport zijn de redenen voor deze vijandigheid van de kant van de Nicaraguaanse regering te vinden in de steun van de katholieke Kerk aan de studenten tijdens de vreedzame demonstraties tegen corruptie en nepotisme in het land, die vanaf april 2018 plaatsvonden. Kerken openden hun deuren, boden ruimtes voor dialoog en hielden gebedsbijeenkomsten, maar hielpen ook de gewonden en troostten de families van burgers die vermoord of ontvoerd waren.

“Vóór april 2018 was de Kerk het voorwerp van sporadisch misbruik. Na die datum nam de vijandigheid toe, zowel in aantal als in graad. De beledigende taal van het presidentiële echtpaar tegen de katholieke hiërarchie is duidelijker geworden en komt vaker voor, en ook de acties van sommige overheidsinstellingen tegen het liefdadigheidswerk van de Kerk zijn toegenomen”, aldus het verslag, dat in grote lijnen overeenkomt met het rapport van Kerk in Nood over Godsdienstvrijheid wereldwijd uit 2021.

Bronnen: KNA, Fides, Kerk in Nood