fbpx

Derde moord op Filipijnse priester dit jaar

woensdag, 13 juni 2018
Nieuws
Een katholieke priester in de Filippijnen is op 10 juni doodgeschoten toen hij zich in de kapel voorbereidde om de zondagsmis te vieren.
20180613-Pr-Nilo-Richmond-©-Basilio-Sepe

Pr. Nilo Richmond (43) was parochiepriester in het Filippijnse bisdom Cabanatuan, waar hij actief was in een apostolaat voor doven en stommen. Hij werkte ook als financieel beheerder voor het bisdom. Twee ongeïdentificeerde schutters schoten vier keer op hem door een raam van de Nuestra Señora de la Nieve-kapel in Zaragoza. De priester bleef achter in een plas bloed aan de voet van een beeld van de Maagd Maria.

“We zijn diep bedroefd en vreselijk geschokt dat een weer een priester op brute wijze is gedood", aldus aartsbisschop Romulo Valles van Davao. “We doen opnieuw een beroep op de politie om snel te handelen in het onderzoek door achter de daders van deze gruwelijke misdaad aan te gaan en hen voor het gerecht te brengen.”

De plaatselijke bisschop riep daarnaast op tot gebeden voor vrede, genezing en veiligheid voor de Katholieke gemeenschap. "Moge zijn dood ons leiden tot liefde en het naleven van het katholieke geloof, dat pr. Richmond in zijn bijna 17 jaar priesterschap liefhad, moedig predikte en standvastig verdedigde”, aldus bisschop Bancud van Cabanatuan.

Pastoor Nilo is de derde priester die in de afgelopen zes maanden op de Filippijnen is vermoord. Een priester in de stad Calamba, zo’n 160 kilometer van Cabanatuan, overleefde op 6 juni een moordaanslag. De voormalig aalmoezenier van de politie, pr. Rey Urmeneneta, werd neergeschoten door twee gewapende mannen en werd verwond aan zijn linkerarm en rug. Ook in april en december werden priester vermoord. Bieden waren actieve strijders voor de rechten van minderheden op de Filipijnen. De motieven voor de aanslagen op priesters Nilo en Urmeneneta zijn nog niet helder.

Bron: KNA