fbpx

De wereld wil vrede: meer dan één miljoen kinderen bidden

maandag, 30 oktober 2023
Nieuws
Voor de eerste keer sinds het initiatief in 2005 begon in Caracas, de hoofdstad van Venezuela, werd op 18 oktober de mijlpaal van één miljoen kinderen die bidden voor vrede en eenheid overschreden.
Header Kinderen bidden 2023

Nadat vorig jaar 871.523 kinderen zich hadden ingeschreven voor de gebedscampagne “Eén miljoen kinderen bidden de rozenkrans” op de website van Kerk in Nood (ACN), waren dat er dit jaar 1.039.628. Maar omdat veel kinderen ook meededen zonder zich te registreren, ligt het volledige aantal waarschijnlijk hoger.

Polen, waar de campagne van Kerk in Nood aan populariteit wint, registreerde het hoogste aantal deelnemers op de website met 275.000 kinderen. Daar vond het gezamenlijke rozenkransgebed plaats met onder andere kleuters bij het Nationale Heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Fatima in Zakopane. Bij online uitzendingen namen ook gezinnen, scholen en kinderen in ziekenhuizen deel. Slowakije (meer dan 156.000), de Filippijnen (meer dan 136.000), het Verenigd Koninkrijk (meer dan 77.000) en Brazilië (iets minder dan 47.000) staan ook in de “top vijf”.

Dat er op veel plaatsen aanzienlijk meer kinderen meededen dan zich op de website hadden geregistreerd, blijkt uit de ontroerende foto’s en e-mails van over de hele wereld die Kerk in Nood hebben bereikt. Alleen al uit Congo, waar slechts 1.300 kinderen zich op de website hadden geregistreerd, ontving Kerk in Nood berichten van meer dan 80 scholen en kerkelijke instellingen waar samen de rozenkrans werd gebeden. In slechts drie van de scholen namen meer dan 5.000 kinderen deel.

Deelname in veel crisisgebieden
Onder de 124 landen die deelnemen aan de campagne, bevinden zich door geweld verscheurde naties zoals Nigeria en Nicaragua. Ook in Oekraïne, waar sinds februari 2022 oorlog woedt, en in Israël en de Palestijnse gebieden, waar sinds begin oktober 2023 een zwaar militair conflict plaatsvindt, werd gebeden.

Naast het bidden van de rozenkrans, speelden kinderen op sommige plaatsen, zoals Pakistan en India, ook Bijbelse scènes na en maakten ze creatief gebruik van de kleurplaten.

Dankbaar voor gebed
“We zijn erg dankbaar voor de vele kinderhanden die over de hele wereld in gebed verenigd zijn. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel kinderen over de hele wereld om de voorspraak van Onze Lieve Vrouw voor vrede hebben gevraagd. De overweldigende deelname aan het gebedsinitiatief laat aan de ene kant de grote bezorgdheid en het verlangen naar vrede zien, en aan de andere kant ook de bereidheid van velen om voor vrede te bidden,” zegt pater Anton Lässer, kerkelijk assistent van Kerk in Nood (ACN) Internationaal.

Kardinaal Antonio Marto, emeritus bisschop van Leiria-Fatima, Portugal, die de rozenkransgebeden in het heiligdom van Fatima voorging, zei: “We zijn hier allemaal gekomen met de speciale intentie om deze rozenkrans tot Onze Lieve Vrouw te bidden om door haar voorspraak de gave van vrede te verkrijgen voor deze wereld die in oorlog is, vooral in het land waar Jezus en Onze Lieve Vrouw wandelden, in Oekraïne en op andere plaatsen waar oorlog is uitgebroken.”