De missie helpen groeien

Project
Samen met omliggende dorpen vormt de groei van Roh Missie een succesverhaal voor de Kerk. Al wat ontbreekt, is een permanente verblijfplaats voor de bedienende priesters.
ACN-20180108-66203

In 1950 werd de kleine Roh missies opgezet in het dorp met 5000 zielen, op zo’n 125 kilometer van Patna, de hoofdstad van de staat Bihar. Zes jaar later werd er een eenvoudige kapel geopend ter ere van Onze Lieve Vrouw Hulp van Christenen, een kapel die twee jaar geleden afbrokkelde en is vervangen door een grotere kerk.

De aanwezigheid van de Katholieke Kerk heeft de levens van de mensen hier – die volgens het kastenstelsel nog steeds strikt georganiseerd en afgescheiden leven – veranderd. Er zijn de hogere kasten, waaronder de Bhumihars, Brahmins, Yadava’s en Rajputs. En er zijn de laagste kasten en kastelozen, de Dalits, die de Chamars, de Mushars, Paswan en Dhanuks omvat.

Geen onderscheid in kasten
De Kerk maakt echter geen onderscheid en iedereen is welkom op de school die door het Aartsbisdom is opgezet. Sinds 2008 is de zorg voor de school met zijn 700 leerlingen toevertrouwd aan drie zusters Franciscanessen en de groeiende gemeenschap om hen heen. Voorlopig wonen de zussen nog op het schoolterrein, maar ze hebben plannen om een ​​eigen klooster te bouwen.

Natuurlijk maakt de school slechts deel uit van het werk van de Kerk in Roh en haar 11 omliggende dorpen, waar zo’n 50 christelijke gezinnen wonen. Net zo belangrijk als hun academische opleiding is de pastorale zorg voor deze mensen, die strijden om te overleven als landloze dagloners op de grote plantages van rijst, maïs, tarwe en kikkererwten. De twee priesters die de gelovigen bedienen in de parochie hebben dan ook beiden een dubbelrol. Waar één van hen hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor de school, heeft de ander de verantwoordelijk over het bredere parochiewerkin alle dorpen die binnen een bereik van 15 kilometer van het dorp Roh liggen.

Steeds meer mensen van andere religies komen nu naar de kerk, op zoek naar vrede en harmonie. Alles wijst erop dat Roh zelf een onafhankelijke parochie kan worden. Maar voorlopig mist het dorp de nodige infrastructuur. Op dit moment moeten de twee priesters namelijk iedere dag twintig kilometer per motorfiets vanuit Nawada komen, omdat er is geen permanente plaats voor hen om in Roh te blijven.

Er is land beschikbaar om een ​​bescheiden pastorie te bouwen die ook voldoende ruimte biedt voor andere parochie-activiteiten. Helpt u mee, zodat beide priesters hun dienstwerk nog beter kunnen vervullen? Doneer dan online via deze website of maak uw gift over onder vermelding van code 17/00085. Uw gift wordt voor dit project gebruikt of soortgelijke projecten in de regio.