Dag van nationale rouw in Sri Lanka

dinsdag, 23 april 2019
Nieuws
De SriLankaanse politie ondervraagt ​​24 mensen die zijn gearresteerd in verband met een reeks aanvallen op Paaszondag in drie kerken en drie grote hotels in Colombo.
SRI_LANKA_-_0422_-_Bombe_a_Pasqua_UPDATE_vittime_e_arresti_1

De politie heeft de bestuurder van een busje gearresteerd die ervan verdacht wordt de explosieven te hebben vervoerd die in de hoofdstad werden gebruikt.

Het aantal doden staat nu op meer dan 300 mensen, er zijn meer dan 500 gewonden. De autoriteiten hebben voor vandaag, 23 april, een nationale dag van rouw uitgeroepen.

De ontploffingen van Eerste Paasdag zijn de ernstigste gewelddaden sinds het einde van de 30 jaar durende burgeroorlog in 2009, waarbij het Srilankaanse leger werd ingezet tegen de rebellen van Tamil Tiger.

De Goede Week werd ook ontsierd door een incident waarbij het hoofd van de Kerk samen met enkele mede-religieuzen werd gegijzeld, wat, in het licht van wat er gebeurde, een voorbode was van het daaropvolgende bloedbad.

Gisteren wierpen sommige persberichten een schaduw over het vermogen van het land om vrede en stabiliteit te garanderen. In een interne politiememo van 11 april werd een waarschuwing gegeven voor mogelijke aanvallen op een aantal belangrijke functionarissen van de veiligheidsdiensten, waaronder de directeuren van de ministeriële veiligheidsafdeling (MSD), de voormalige beveiligingsafdeling van de president en de veiligheidsafdeling van ambassadeurs. Minister Harin Fernando van telecommunicatie tweette een foto van de interne memo en bekritiseerde de inefficiëntie van het inlichtingenapparaat van het land.

Volgens onderzoekers werden de aanvallen van Eerste Paasdag uitgevoerd door zelfmoordterroristen.

Onder de slachtoffers zijn onder andere een vrouw en twee kleine meisjes in een appartement in Dematagoda, waar in de middag van 21 april ook een bom ontplofte. Dit komt bovenop de zes aanvallen op kerken vol met gelovigen die paasvieringen bijwoonden en hotels vol met toeristen.

De autoriteiten hebben bevestigd dat onder de doden ten minste 35 buitenlanders zijn.

Ondertussen blijft de solidariteit van over de hele wereld slachtoffers bereiken. Veel Christenen in verschillende Aziatische landen en wereldleiders spraken hun medeleven uit, zoals paus Franciscus deed tijdens zijn Urbi et Orbi zegen, met Pasen op het Sint Pietersplein.

In Sri Lanka was Card Malcolm Ranjith, aartsbisschop van Colombo, de eerste die de aanslagen veroordeelde. Hij riep op tot het doneren van bloed voor de gewonden.

De gebeden van de Katholieke kardinaal vonden weerklank door de uitspraken van bisschop Dhiloraj Canagasabey, Anglicaanse bisschop van Colombo (kerk van Ceylon). "Ik betuig mijn medeleven aan alle mensen die door onnoemelijke ontberingen, lijden en verlies van het leven van hun geliefden gaan op de dag dat we verondersteld worden de opstanding van Jezus te vieren. Het is triest dat zoiets is gebeurd in een land als het onze”, zei de bisschop.

Moslimleiders veroordeelden ook de aanvallen op gelovigen, gebedshuizen en vakantieoorden. In een verklaring zei de president van de All Ceylon Jamiyyathul Ulama (ACJU), Mufti M. I. M. Rizwe, "dit is een schandelijke en gruwelijke daad die geen enkele mens om welke reden dan ook kan tolereren. Hoewel de aanslagen werden uitgevoerd op een heilige dag voor een bepaalde religieuze gemeenschap, is het een zeer droevige dag voor alle Sri Lankanen.”

Bron: Asianews (Melani Manel Perera)