fbpx

Confrontatie gelovigen en politie om heiligdom

donderdag, 11 april 2019
Nieuws
In Mujiaping verzetten gelovigen zich gisteren met een sit-in tegen de vernietiging van het plaatselijke Mariaheiligdom.
Mujiaping3

Tenminste 600 regeringsfunctionarissen en politie kwamen op 10 april naar het Mariaheiligdom waar sinds de avond van 9 april ruim 200 gelovigen zich verzameld hebben om met een sit-in het heiligdom te beschermen. Het Maria heiligdom van Mujiaping ligt in een bergachtig gebied in het district Taibai, te midden van zeer arme bevolkingsgroepen. De kerk zelf is opgedragen aan het Heilig Hart van Jezus, maar mensen gebruiken het als een pelgrimsoord naar een beeld van de Maagd dat in het heiligdom is gehuisvest.

Gealarmeerd door de bedoelingen van de autoriteiten, laat in de avond van 9 april, verzamelden ongeveer 200 gelovigen uit het gebied zich op de trappen die naar de kerk leidden om het heiligdom te verdedigen. "We zijn bereid om ons leven neer te leggen," zei een van hen. Het aantal politieagenten en functionarissen is echter bijna drie keer zo groot, dus het zal voor ons erg moeilijk worden om de politieagenten en functionarissen te stoppen.

De politie is van plan om het heiligdom te vernietigen, evenals de historische poort met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw dat pelgrims verwelkomt. Volgens de gelovigen willen de autoriteiten dat het hele bisdom – de plaatsen, mensen, priesters en de bisschop zelf – lid worden van de Patriottische Vereniging, het controleorgaan van de Communistische Partij. Deze streeft een officiële Kerk na die "onafhankelijk" is van de Heilige Stoel.

Het bisdom Fengxiang (Shaanxi) is het enige bisdom waar noch de gelovigen noch de bisschop lid zijn van de Patriottische Vereniging, hoewel er al sinds 2001 een Bureau voor Religieuze Zaken gehuisvest is. Op 4 april nog werd in het bisdom de kerk van Qianyang verwoest. Volgens gelovigen zouden de autoriteiten nog drie kerken willen afbreken. "Als u zich niet aanmeldt, zullen we alles vernietigen", zou een functionaris hebben gezegd.

Bron: AsiaNews