fbpx

Colombiaanse Kerk “vaste begeleider” in vredesbesprekingen

woensdag, 14 december 2022
Nieuws
De Colombiaanse Katholieke Kerk heeft de uitnodiging aangenomen om als "permanente begeleider" deel te nemen aan de vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de guerrilla's van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), die plaatsvinden in Caracas.

Op zondag 11 december bevestigde de voorzitter van de Colombiaanse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Mgr. Luis José Rueda van Bogota dat Mgr. Héctor Fabio Henao “met zijn ervaring en wijsheid, vergezeld van onze gebeden, bereid zal zijn om mee te werken aan alles wat nodig is om dit langverwachte proces ten goede van ons land te consolideren.” Mgr. Fabio Henao, directeur van Cáritas Colombia, heeft vaak deelgenomen aan vredesprocessen en onderhandelingen over vrede en heeft daarbij de noodzaak tot herstel voor de slachtoffers van conflicten bevorderd.

Het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) een marxistische guerillagroep, is een van de grootste partijen in het interne conflict dat Colombia sinds 1964 met bloed doordrenkt. Sinds het vredesakkoord tussen de regering en de Farc (Gewapende Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia), eveneens van marxistisch-leninistische signatuur, is het ELN het machtigste gewapende militaire netwerk van het land, met ongeveer 2.000 manschappen.

Volgens persbureau Fides hebben de vertegenwoordigers van de Colombiaanse regering en die van het ELN een eerste fase van de vredesbesprekingen afgesloten die op 21 november in Caracas waren begonnen. De onderhandelingen werden in 2018, toen ze in Cuba plaatsvonden, onderbroken bij besluit van de toenmalige president van Colombia, Ivan Duque.

Naast mgr. Heano zullen de aartsbisschoppen van Popayán, mgr. Ómar Alberto Sánchez Cubillos, en die van Cali, mgr. Darío de Jesús Monsalve Mejía, het vredesproces ondersteunen. Een definitief einde aan het conflict zou goed nieuws zijn voor de vele inheemse vluchtelingen in Colombia.

Bron: Fides