fbpx

Colombiaans bisdom: miljoenste maaltijd vluchtelingen Venezuela

donderdag, 21 maart 2019
Nieuws
Het bisdom Cúcuta in Colombia meldt deze week dat het 1 miljoen maaltijden heeft verstrekt aan Venezolaanse vluchtelingen die zijn getroffen door de humanitaire crisis in hun land.
venezuela_ACN-20180511-71101

In een verklaring bedankte het bisdom maandag de vrijwilligers en donateurs die steun hebben verleend aan degenen die getroffen zijn door de noodsituatie aan de grens tussen Colombia en Venezuela. "Zoals de heilige vader, paus Franciscus, ons heeft herinnerd, is de Kerk als een veldhospitaal waarnaar gewonde mensen komen voor de goedheid en nabijheid van God", aldus bisschop Víctor Manuel Ochoa Cadavid.

Sinds Nicolas Maduro president Hugo Chávez opvolgde in 2013, wordt Venezuela ontsierd door geweld en sociale onrust. Onder de socialistische regering kent het land hyperinflatie en ernstige tekorten aan voedsel, medicijnen en andere benodigdheden. Miljoenen mensen zijn geëmigreerd. Ook leven duizenden Venezolaanse burgers van het geld dat familieleden vanuit het buitenland sturen. Zij kunnen echter maximaal 6.000 Bolivars per dag pinnen, omgerekend zo’n € 2.

Colombia is een belangrijke bestemming voor Venezolanen die hun huis ontvluchten. Het bisdom Cúcuta ondersteunt de vluchtelingen met een centrum en gaarkeukens in acht parochies. Volgens pr. David Cañas, de coördinator van het centrum met de toepasselijke naam Goddelijke voorzienigheid, worden dagelijks tussen 3.800 en 4.200 mensen bediend die naar het centrum komen op zoek naar eten.

Bisschop Ochoa is dankbaar voor de 800 katholieke vrijwilligers, religieuze mannen en vrouwen, priesters en diakenen en donateurs en de coördinatie door pr. Caña Pérez. “Zij maken het mogelijk voor het bisdom Cúcuta om een ​​profetisch getuigenis te zijn van de naastenliefde van de Kerk. De Heer zegent in zijn oneindige goedheid de families van Cúcúta vanwege hun vrijgevigheid en beschikbaarheid om hun buurman met liefde te dienen sinds het begin van de crisis." Ook bedankte hij de instellingen die voedsel, geld en middelen hebben geschonken om het programma mogelijk te maken.

Bron: CNA