fbpx

Colombia: autoriteiten ontmantelen kapel op luchthaven

maandag, 12 september 2022
Nieuws
Op de internationale luchthaven El Dorado in Bogotá, Colombia, wordt de katholieke kapel ontmanteld. Het besluit om de ruimte te ontdoen van alle religieuze symbolen heeft tot hevige controverse geleid en wordt gezien als poging de katholieke Kerk uit het publieke domein te weren.
ACN-20190524-87979-Colombia-Docordò

De bisschop van Fontibón, Juan Vicente Córdoba, betreurt het besluit van de burgemeester van Bogotá om de ruimte, volgens de voorschriften van het Ministerie van Binnenlandse Zaken betreffende de gelijkheid van godsdiensten in Colombia, “aan te passen en te gebruiken als een plaats waar alle religies welkom zullen zijn.” De bisschop reageert nog voorzichtig in zijn bewoording. “Wij hebben alle meubilair en katholieke symbolen verwijderd en gehandeld in overeenstemming met de wet, maar niet voordat wij hun gezegd hebben dat de secularisatie en het materialisme stappen ondernemen om een einde te maken aan de geloofsuitingen van een volk dat de katholieke Kerk vraagt om hun de dienst van Gods genade te bewijzen door het Woord en de sacramenten,” aldus Córdoba. Volgens de bisschop zal in de ruimte wel dagelijks de heilige Mis gevierd worden.

Vooral op sociale media wordt kritischer gereageerd op het besluit. Oud-senator María del Rosario Guerra noemt het een slecht precedent. Ze beschuldigt de burgemeester van Bogotá, Claudia López, ervan “de katholieke Kerk en haar gelovigen te vervolgen en de godsdienstvrijheid te beperken met haar eis om de katholieke kapel, die al vele jaren op het vliegveld El Dorado staat, te verwijderen.”

Samuel Ángel, woordvoerder van de nationale Pro-life beweging Ejército Provida, is nog stelliger. Hij stelt dat de linkse regering van president Gustavo Petro, een voormalige guerrillastrijder, en voormalig vice-president Claudia López “van plan is het geloof uit te roeien met totalitarisme.” De twee zijn op 7 augustus in hun ambt beëdigd en laten volgens Ángel nu al zien dat “de nieuwe regering van plan is een einde te maken aan de religieuze praktijk die de vrijheid propageert en verdedigt,” aldus Ángel, die belooft “sterk verzet te zullen bieden.”

Bron: KNA