Christenen verstrikt in propagandaoorlog regering en rebellen

maandag, 09 september 2019
Nieuws
Een rapport van een Syrische mensenrechteninstantie geeft het Syrische regime de schuld van 61 procent van de aanvallen op kerken. De bisschop van Aleppo waarschuwt voor gehaaste conclusies.
Aleppo-destruction-ACN-20160713-43409

De propaganda-oorlog in Syrië tussen de Syrische regering en rebellengroepen is een van de vele gevechtsfronten, elk met zijn eigen regionale en internationale beschermheren. Om die reden waarschuwt de Chaldeeuwse bisschop van Aleppo, mgr Antione Audo, voor te gehaaste conclusies over het rapport van het Syrische Netwerk voor Mensenrechten (SNHR). Volgens de instantie werden tussen maart 2011 en september 2019 124 kerkelijke plaatsen getroffen, voornamelijk door toedoen van regeringsgezinde troepen. Volgens bisschop Audo is de kwestie "gecompliceerd en delicaat", een kwestie die "uiterste zorg" vereist. Beide partijen benutten de problemen.

Volgens bisschop Audo, voorheen voorzitter van Caritas in Syrië, is het moeilijk om een ​​objectief antwoord te geven wanneer we met dergelijke informatie worden geconfronteerd. "Wanneer gewapende groepen terrein verliezen, wordt dit soort propaganda weer opgevoerd. Omdat sommige facties in de oorlog vanaf het begin van het conflict hebben geprofiteerd van de steun van internationale media, moeten we hier heel voorzichtig mee zijn."

Rapport over christenen
De nieuwste controverse is gebaseerd op een recent rapport van het SNHR getiteld Targeting Christian Places of Worship in Syria is a Threat to World Heritage. Het document beweert dat de Syrische strijdkrachten verantwoordelijk zijn voor 61 procent van de aanvallen op kerken en kloosters, waardoor het imago van president Bashar al-Assad en de Syrische regering als verdedigers van minderheden, met name Christenen, wordt ondermijnd. "Het Syrische regime heeft altijd goede slogans gebruikt, maar heeft ter plaatse het tegenovergestelde gedaan", stelt SNHR-voorzitter Fadel Abdul Ghany in het rapport. “Hoewel het regime beweert dat het geen schendingen heeft begaan en zegt dat het erop gebrand is de Syrische staat en de rechten van minderheden te beschermen, heeft het operaties uitgevoerd om iedereen te onderdrukken die politieke verandering en hervorming zocht, ongeacht religie of ras.”

Tussen maart 2011 en september 2019 werden 124 kerken aangevallen door de belangrijkste partijen bij het conflict. Volgens het rapport kunnen ten minste 75 van dergelijke aanvallen worden toegeschreven aan het Syrische regime, nog eens 10 aan Islamitische Staat en twee aan Hayat Tahrir al-Sham, een Syrische tak van Al-Qaida. Nog eens 33 gewelddadige incidenten worden aan andere gewapende oppositiefacties toegeschreven en vier aan niet-geïdentificeerde groepen. Het rapport stelt ook dat 11 kerken door de verschillende strijdkrachten werden gebruikt voor militaire of administratieve doeleinden, ten minste zes door de Syrische regering of milities die ermee verbonden zijn.

Informatie misbruikt
“Sommige mensen gebruiken deze informatie om te zeggen dat de regering de christelijke gemeenschap als een verdedigingsmiddel uitbuit”, merkte Mgr Audo op. “De meeste bisschoppen, priesters en gelovigen zien de situatie echter als complexer.” De regering buit religie soms inderdaad uit, maar het beeld is ingewikkelder. Het valt niet te ontkennen dat anti-Assad propaganda het ook gebruikt wanneer het christendom in beeld komt.”

Ondertussen is de situatie ter plaatse onduidelijk. Sommige rapporten wijzen op een mogelijke veranderingen vóór Kerstmis. "De snelweg Aleppo-Homs, die nu in handen is van gewapende groeperingen, kan worden bevrijd," aldus mgr. Audo. “De verwachting is dat de luchthaven van Aleppo dan ook zal heropenen, maar het is onduidelijk of dit zal gebeuren of niet en ook of er een internationale afspraak is gemaakt. We weten het niet, maar we hebben hoop. Vooralsnog blijft de economische situatie erg moeilijk. Zonder stabiliteit en veiligheid kunnen mensen geen [reguliere] economische, industriële en commerciële activiteiten hervatten."

Bron: AsiaNews