Christenen Nigeria maken zich op voor verkiezingen

vrijdag, 24 februari 2023
Nieuws
Terwijl Boko Haram-opstandelingen, herdersmilities en bandieten de aanzwellende geweldsgolf in Nigeria blijven voeden, staan aanstaande zaterdag 25 februari verkiezingen op de agenda. Vooral christenen maken zich grote zorgen nu het land op een tweesprong staat. Kerk in Nood (ACN) vreest verkiezingsgeweld en de gevolgen van een verkiezingsuitslag die christenen nog meer marginaliseert.
Kikzheader Rapport Nigeria 2023 zw

De katholieke hulporganisatie wijst al jaren met groeiende bezorgdheid op de benarde situatie van Christenen in Nigeria en heeft het land aangewezen als een van de gevaarlijkste voor Christenen ter wereld. Verkiezingen dienen vaak als brandhaarden voor geweld, omdat politieke functies op alle bestuursniveaus toegang geven tot olie-inkomsten en andere staatsmiddelen.

Wantrouwen richting ‘moslim’ veiligheidsapparaatDe All Progressives Congress negeert dit jaar bovendien voor het eerst sinds de onafhankelijkheid een ‘herenakkoord’: zowel presidentskandidaat Bola Ahmed Tinubu als zijn running mate Kashim Shetima zijn moslims. Veel Nigerianen hebben kritiek op de vooringenomenheid en ongevoeligheid ten opzichte van de pluralistische Nigeriaanse samenleving. In een context waarin 95% van het veiligheidsapparaat moslim is en aanvallen op christenen niet worden gestopt of bestraft, is het wantrouwen groot.

Transparante leider nodigNiet voor niets riep de bisschoppenconferentie van Nigeria vorige week nog op om “en masse te stemmen op godvrezende, eerlijke, daadkrachtige en transparante leiders voor een beter Nigeria.” Ignatius Kaigama, aartsbisschop van hoofdstad Abuja, stelt dat de veiligheidssituatie in het hele land ondraaglijk wordt en dat er zelfs in de hoofdstad ernstige problemen zijn. Op de vraag of er sprake is van antichristelijke vervolging door de autoriteiten, antwoordt hij: “We kunnen niet generaliseren door simpelweg te zeggen dat christenen worden vervolgd, want in de regeringspartij zitten christenen. Maar vervolging gaat niet alleen over het doden van mensen met mensen, het gaat over het manipuleren van zaken ten gunste van één groep”.

Subtiele vervolging“Er is een subtiele vervolging, die nog gevaarlijker is. Het gebeurt op zo’n manier dat je niet kunt zeggen dat ze echt christenen vermoorden. Ze hebben de christenen niet weggeduwd. Maar op de manier waarop de regering doorgaat, kun je zeker van zijn dat christenen niet worden bevoordeeld. Er is geen rechtvaardigheid. Wij zijn een land dat min of meer 50-50 is, dus er moet een gelijke verdeling zijn van middelen en kansen. Mensen moeten zich opgenomen voelen in gevoelige politieke, economische of veiligheidsposities.” Een duidelijk voorbeeld is volgens hem het recente besluit van de regeringspartij om de conventie te trotseren en een moslim-moslimticket te kiezen voor de presidentsverkiezingen. “Hebben ze in het hele noorden geen christen kunnen vinden die gekwalificeerd is als vice-president?”

In een uitgebreid rapport legt Kerk in Nood (ACN) de complexiteit uit achter de vraag of sprake is van christenvervolging en laat het zien in welke opzichten Nigeria op een tweesprong staat. Vraag hier het gratis exemplaar van het rapport aan.