“Christenen niet schuldig aan ontvoeren en gedwongen bekeren kinderen”

woensdag, 19 februari 2020
Nieuws
Een rechtbank in de Indiase deelstaat Madhya Pradesh heeft een groep van acht Christenen vrijgesproken van de beschuldiging van ontvoering van 60 kinderen met als doel hen onder dwang te bekeren tot het christendom. De beschuldigden, zes mannen en twee vrouwen, werden gisteren door het strafhof in Ratlam vrijgesproken.

De advocaten van de Alliance Defending Freedom India (ADF) die de Christenen verdedigen, vertellen dat bij het voorlezen van het vonnis een explosie van vreugde de rechtszaal vervulde. Tehmina Arora, directeur van de groep advocaten: “Het recht is eindelijk geschied!”

De zaak dateert van mei 2017, toen de Christenen met de trein werden tegengehouden terwijl ze de kinderen van een stam begeleidden naar een Bijbelkamp, een zomerkamp in Nagpur. Ondanks de toestemming van de ouders, scheidde de politie de kinderen van de volwassenen en klaagde vervolgens de volwassenen aan voor “ontvoering en gedwongen bekeringen” en overtreding van de Madhya Pradesh Freedom of Religion Act.

Deze wet, die als een “draconische” norm wordt beschouwd en die door de christengemeenschap wordt bekritiseerd, bestraft iedereen die probeert iemand te bekeren door geld en andere frauduleuze middelen aan te bieden. Op overtreding staat een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en een zware boete, zelfs vier jaar gevangenisstraf in geval van betrokkenheid van Dalits of stammen.

Aanvankelijk wendden advocaten zich tot het hooggerechtshof van de staat om de kinderen te herenigen met hun families. Na drie maanden in de gevangenis werden de gearresteerde begeleiders vervolgens op borgtocht vrijgelaten. Nu, ruim twee jaar na het begin van het onderzoek, oordeelt de rechter in het voordeel van de Christenen, die altijd hebben gesteld onschuldig te zijn.

Volgens advocaat Arora bleven de Christenen er tegen alle verwachtingen op vertrouwen dat de rechtbank recht zou spreken, “ondanks het ongeluk dat hen werd aangedaan door bevooroordeelde autoriteiten die een vals verhaal uitdroegen dat vaak wordt gebruikt om Christenen aan te vallen.” Hij benadrukt: “We moeten niet vergeten dat soortgelijke valse zaken impact hebben op families. Niemand mag het doelwit zijn vanwege zijn of haar geloof. Anticonversiewetten zijn instrumenten om Christenen te treiteren en aan te vallen en zouden moeten worden ingetrokken omdat ze de vrijheid van godsdienst beperken die door de grondwet van India wordt gegarandeerd.”

Bron: AsiaNews