Christenen in Jos aangevallen door Fulani

dinsdag, 04 juni 2019
Nieuws
Volgens Nigeriaanse politie zijn op zondag 26 mei in Jos vijf christenen gedood en 12 christelijke huizen in brand gestoken bij aanvallen door gewapende mannen.
20180529-Fulani-herders-@-stock-image

Christenen die van diverse kerkdiensten naar huis terugkeerden, werden aangevallen door Fulani-milities. Volgens ooggetuigen en leden van de christelijke gemeenschap is het de door de politie gerapporteerde aantal doden, gewonden en aangevallen christenen te laag. Zij beweren dat zeven mensen werden gedood, 12 gewond raakten en dat 12 huizen in brand zijn gestoken, meldt de christelijke belangenorganisatie International Christian Concern.

In een persbericht aan de organisatie stelt predikant Luke Shehu, hoofd van een vereniging van voorgangers zelfs dat ‘ongeveer 30’ christenen zijn gedood en 20 huizen in brand zijn gestoken. Hoewel de officiële aantallen onbekend en onduidelijk zijn, hebben alle bronnen bevestigd dat de verdachten Fulani-militanten zijn. Shehu hekelt dan ook de beslissing van president Buhari om alle wapenvergunningen in te trekken, een besluit dat volgens wordt gezien als een truc om christenen en anderen ongewapend te houden tegenover Fulani en terroristen.

Op 27 mei verklaarde bisschop Juan José Aguirre Muños uit de Centraal Afrikaanse Republiek nog tegen persbureau Fides bang te zijn voor de aanstaande komst van Fulani met hun vee. "Door de hele Sahel destabiliseert de trek van de Fulani met miljoenen stuks vee hele regio’s in Nigeria, Niger, Burkina Faso, Kameroen, Tsjaad en nu de Centraal-Afrikaanse Republiek, vanwege de conflicten die deze veroorzaken." 

Bronnen: International Christian Concern, Fides