fbpx

Christenen Erbil bang na Iraanse aanval op Amerikanen

donderdag, 09 januari 2020
Nieuws
De aanval van Iran op de Amerikaanse basis in Erbil, de Iraakse stad waarnaar veel Christenen vluchtten voor IS, laat ook de Christelijke minderheid in Irak niet onberoerd.

In een verklaring die de Chaldeeuws-katholieke aartsbisschop van Erbil, mgr. Warda ook naar Kerk in Nood stuurde, roept hij de internationale gemeenschap op te zoeken naar vrede en dialoog. “De huidige spanningen tussen de twee mogendheden mogen niet escaleren. Irak lijdt al tientallen jaren aan proxy-oorlogen [oorlogen tussen machten van buitenaf]. Ze hebben ons land verscheurd.”

Verklaring

Over de veerkracht van de Christenen in Irak is hij positief. “We zijn een moedig volk van hoop. Sinds de nederlaag van ISIS in mei 2017 door de coalitietroepen, werkt ons aartsbisdom samen met andere kerkleiders, christelijke en humanitaire organisaties en regeringen om onze gebroken gemeenschappen in Mosul en op de vlakte van Nineveh te helpen herbouwen. Het was een zeer uitdagende weg om fondsen en internationale ondersteuning te werven om ons te helpen fysiek terug te winnen wat we sinds augustus 2014 verloren.”

De huidige spanningen bedreigen volgens de prelaat de ernstig kwetsbare gemeenschappen, die de oorlog en de tragische gevolgen daarvan beu zijn. “Ze hebben voortdurend veel geleden, te veel, en kunnen niet langer een onbekende toekomst tegemoet gaan. Ze hebben de zekerheid, geruststelling, hoop en het geloof nodig dat Irak een vreedzaam land kan zijn om in te leven, in plaats van dat ze steeds weer slachtoffers van bijkomende schade zijn.”

Irakese kerkleiders zoeken naar vrede, verzoening en wederzijdse dialoog. Aartsbisschop Warda: “We vragen de internationale gemeenschap dringend om hun invloed te gebruiken om de spanningen te ontkrachten. We bidden voor vrede en dat de dialoog als eg wordt gevolgd die resulteert in een rechtvaardige en vreedzame uitkomst.”