Christelijke leraren ontvluchten grens Kenia-Somalië

donderdag, 17 januari 2019
Nieuws
Waar de aanval van Al-Shabaab eergisteren op een luxe hotel in Nairobi het Nederlandse nieuws haalt, is er al maanden een exodus gaande van christenen door aanvallen in noord-Kenia.
20181113-Al-Shabaab-copyright-free

De christenen vrezen aangevallen te worden door militanten van al-Shabaab, een islamitische terreurbeweging, langs de grens van Kenia met Somalië. Sinds 2017 komen aanvallen op niet-lokale christelijke werkers, waaronder mijnwerkers en leraren, vaak voor in het gebied. In oktober 2018 nog kwamen twee christelijke leraren om toen zij aan het werk waren op de middelbare school Arabia Boys. Volgens rapporten werden de leraren gedood toen militanten van Al-Shabaab een explosief in hun flatblok gooiden.

Het antichristelijke geweld heeft geleid tot een golf van verzoeken om overplaatsing door christelijke leraren. Volgens de site Religious News Service zijn sinds 2017 meer dan 1.100 christelijke leraren naar veiliger gebieden gevlucht. "Ze noemen ons zwarte Satan, duivel en kafir", vertelde Jared Nyanchong’i, een christelijke leraar, aan Religious News Service. "Het leven van leraren is belangrijk. We houden van lesgeven en we kunnen lesgeven in alle delen van het land – maar alleen als ons leven niet wordt bedreigd."

Kerk in Nood vraagt al langer om aandacht en steun voor vervolgde christenen in Noord-Kenia. Sinds afgelopen najaar ‘tourt’ de organisatie langs parochies met een lezing en vertoning van ‘Watu Wote’, een film over christenvervolging door Al-Shabaab en het moedige antwoord van enkele Moslims bij een aanval op een bus. 

Bronnen: Christian Persecution/Religious News Service