fbpx

Christelijke familie aangevallen door woedende menigte

maandag, 27 mei 2024
Nieuws
In Pakistan is een christelijke man in elkaar geslagen toen hij een familielid probeerde te verdedigen tegen een valse beschuldiging van het verbranden van pagina's uit de Koran. Een menigte fanatici plunderde en vernielde hun huis en bedrijf. De man ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.
20240427 Punjab rellen

Volgens bronnen van de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN), leidde de valse beschuldiging tot een nieuwe golf van terreur tegen christenen. Nazir Gill Masih, eigenaar van een schoenenfabriek in de Gillwala Mujahid kolonie in Sargohda in Punjab, werd in elkaar geslagen terwijl hij een familielid verdedigde tegen de valse beschuldiging dat hij pagina’s van de Koran verbrand zou hebben.

Volgens Naeem Yousaf Gill, uitvoerend directeur van de Nationale Katholieke Commissie voor Gerechtigheid en Vrede, is de aanval waarschijnlijk gemotiveerd door zakelijke rivaliteit en persoonlijke geschillen. “De uiteindelijke redenen zullen duidelijker worden na een onderzoek”, zei hij.

Tussen 7 en 8 uur ‘s ochtends viel een menigte de familie aan en plunderde en verbrandde hun fabriek en huis. Hoewel tien leden van de familie konden ontsnappen, werd Nazir Gill Masih zwaar mishandeld. Hij was ernstig gewond toen de politie arriveerde en erin slaagde om hem uit de menigte te halen. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht voor dringende medische verzorging.

Video’s en foto’s die naar Kerk in Nood (ACN) zijn gestuurd, laten een bebloede en bewusteloze oudere man zien is. “Een andere man die Mr. Nazir probeerde te redden werd ook geslagen door de menigte”, vertelt Mr. Naeem Yousaf Gill. “De rest van de familie is niet gewond geraakt en is nu in hechtenis van de politie.”

Blasfemie is een halsmisdaad in Pakistan en kan bestraft worden met de dood of met een levenslange gevangenisstraf. Godslastering wordt echter vaak misbruikt voor valse beschuldigingen en menigten nemen de zaak in eigen hand en lynchen de verdachten.

Prof. Shadid Mobeen, die bijdraagt aan het rapport Godsdienstvrijheid in de wereld, en die een neef is van het slachtoffer, bevestigde het incident en de kritieke situatie van de heer Nazir Masih. Hij vertelde Kerk in Nood dat “de rol van de internationale gemeenschap en de media essentieel is om Pakistan onder druk te zetten om zijn religieuze minderheden te beschermen tegen de extremistische denkwijze”.

De aanval herinnert aan de rellen in Jaranwala die op 16 augustus 2023 ontstonden door een andere valse beschuldiging van godslastering, toen geruchten de ronde begonnen te doen dat een man en zijn zoon de Koran oneerbiedig hadden behandeld door hun foto’s op de pagina’s te plaatsen. Vervolgens vielen bendes christenen, hun huizen en gebedshuizen aan.

Kerk in Nood veroordeelt de aanval en het geweld tegen de christelijke gemeenschap krachtig. De organisatie is solidair met de getroffen familie en de hele christelijke gemeenschap in Pakistan.