fbpx

Christelijke Dalit (14) gedood door zuuraanval

donderdag, 30 september 2021
Nieuws
In India is de christelijke Nitish Kumar (14) overleden na een aanval met zuur. De politie bestempelt de dood van de Dalit jongen als zelfmoord en weigert een onderzoek in te stellen naar het incident, dat waarschijnlijk verband houdt met Hindoe-extremisme.
20210930 dalit Bihar AsiaNews

Kumar, die woont in het district Gaya in de Indiase deelstaat Bihar, overleed zondag in een ziekenhuis in Patna. Hij had meer dan een maand gestreden voor zijn leven na ernstige brandwonden op meer dan 70 procent van zijn lichaam, meldt de Indiase krant The Telegraph. Ondanks zijn dood hebben de autoriteiten nagelaten een onderzoek in te stellen. Zij beweren dat de jongen het zuur over zichzelf heeft gegooid na een familieruzie over een haarknipbeurt.

De oudere broer van de dode jongen, Sanjeet, vertelt een ander verhaal. Volgens hem werd Nitish de afgelopen maanden steeds vaker bedreigd door hindoe-extremisten. Onbekenden gooiden volgens hem op de ochtend van 11 augustus vanaf een motorfiets zuur naar Nitish toen de twee broers groenten gingen kopen. Nitish’ vader is een riksjarijder in het dorp Kamta Nagar. Vijf jaar geleden werd hij met zijn gezin Christen.

Toen de ouders met Nitish in het ziekenhuis aankwamen, waren ze doodsbang. Nadat de politie weigerde een onderzoek in te stellen, zelfs na de dood, vroeg de familie om het lichaam onmiddellijk te begraven, hoewel de wet een verplichte autopsie voorschrijft in geval van een onnatuurlijke dood. Dokter Kamod Narayan Tiwary, de eigenaar van het ziekenhuis, zegt dat hij de politie op de hoogte heeft gebracht, maar dat de politie weigerde zich met de zaak te bemoeien. Daarop gaf hij toestemming voor de begrafenis.

Een lokale Christen vertelde aan The Telegraph dat de familie van Nitish bedreigingen had ontvangen van mensen die “saffraan sjaals, tulbanden en kraagloze hemden droegen”. Saffraan is een kleur die nauw geassocieerd wordt met Hindoe nationalisten. “We zijn bang om naar de politie te gaan omdat onze huizen, land en bedrijven hier zijn”, voegde de christen eraan toe.

Volgens pr. Devasagayaraj M. Zackarias, voormalig nationaal secretaris van het bureau voor achtergestelde kasten van de Katholieke Bisschoppenconferentie van India (CBCI), staat de vrijheid van godsdienst in India, vooral onder de BJP-regering , op het spel. “Het gooien van zuur op een minderjarige Dalit-Christen omdat hij [zijn geloof] praktiseert is een barbaarse daad. De familie is bedreigd. Ze hebben bescherming nodig terwijl we gerechtigheid zoeken voor de dood van de jongen.”

Bronnen: AsiaNews, The Telegraph