De sancties tegen de Ambassadeur voor Internationale Godsdienstvrijheid, Sam Brownback en de senatoren Ted Cruz, Marco Rubio en Chris Smith werden ingesteld als vergelding voor sancties die vorige week door de Amerikaanse overheid werden aangekondigd tegen vier Chinese ambtenaren en het Xinjiang Public Security Bureau. De provincie Xinjiang, in het noordwesten van China, is de thuisbasis van de meeste Oeigoeren.
Binnenlandse aangelegenheid
De voorwaarden van de sancties tegen de Amerikaanse diplomaat en wetgevers zijn niet duidelijk. Op maandag beschuldigde Hua Chunying, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, de Verenigde Staten nog van ‘inmenging in de internationale zaken van China’ en verdedigde ze de situatie in Xinjiang als een binnenlandse aangelegenheid.
‘Heropvoedingskampen’
Rapporten van Amerikaanse overheidsinstellingen en mensenrechtenorganisaties schatten dat op dit moment 900.000 tot 1,8 miljoen Oeigoeren zijn opgesloten in de ruim 1300 detentiekampen die door de Chinese autoriteiten zijn opgezet, zogenaamd met het oog op ‘heropvoeding.’ Overlevenden maken melding van indoctrinatie, mishandeling, dwangarbeid en marteling in de kampen. China ontkende aanvankelijk het bestaan van de kampen, maar werd in 2018 gedwongen het bestaan ervan officieel toe te geven.
“Niet werkeloos toekijken”
In een verklaring naar aanleiding van de Chinese sanctie zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op 13 juli dat “de Verenigde Staten niet werkeloos zullen toekijken hoe de Chinese communistische partij de mensenrechten misbruikt om Oeigoeren, etnische Kazachen en leden van andere minderheidsgroepen in Xinjiang te dwingen tot dwangarbeid, willekeurige massale opsluiting en gedwongen bevolkingscontrole, en pogingen om hun cultuur en hun moslimgeloof uit te wissen.”
Bron: KNA