fbpx

Chinese politie verwoest megakerk vanwege ‘illegale bouw’

dinsdag, 16 januari 2018
Nieuws
Chinese politieagenten hebben een van de grootste Evangelische kerken van het land gesloopt met zware machines en dynamiet. In het gebouw kerkten 50.000 christenen.

Volgens de Chinese staatskrant is de vernietiging van het gebouw onderdeel van een "campagne om illegale gebouwen te verwijderen." Volgens een niet-geïdentificeerde ambtenaar is de kerk "in het geheim" gebouwd, namelijk zonder de juiste vergunningen en aanvankelijk vermomd als opslagplaats.

De kerk in de provincie Shanxi was een van de twee christelijke kerken die de afgelopen weken door autoriteiten zijn vernietigd, in wat critici beschrijven als een nationale poging om het spirituele leven in China te reguleren. Onder president Xi Jinping heeft de regering kerken vernietigd of kruisen verwijderd. De reactie komt voort uit de angst van de Communistische Partij dat het christendom, een ‘westerse’ filosofie, een bedreiging vormt voor het gezag van de partij.

Officieel hebben Chinese burgers de vrijheid om de religie van hun keuze uit te oefenen, maar de regering bestuurt het spirituele leven nauwgezet en verbiedt in sommige gevallen bepaalde groepen, zoals Falun Gong. Op 27 december vernietigden de autoriteiten ook een Katholieke kerk in de provincie Shaanxi, ten zuidwesten van de provincie Shanxi. Daarbij werd een altaar vernietigd en werden litugrische gewaden in beslag genomen.

Er leven naar schatting meer dan 60 miljoen christenen in China, waarvan minstens de helft naar niet-geregistreerde kerken gaat.

Bron: China Aid, AsiaNews, KNA