China reageert boos op klachten over godsdienstvrijheid

maandag, 29 juli 2019
Nieuws
Tijdens een congres in de VS werd ernstige kritiek geuit op de sterke achteruitgang van de godsdienstvrijheid in China.

De bijeenkomst van 1.000 verantwoordelijken van religieuze gemeenschappen en maatschappelijke organisaties uit 106 landen samen vond plaats van 16 tot 18 juli. Volgens de organisatoren was het de grootste samenkomst over de godsdienstvrijheid ooit.

China is vooral boos omdat er een forum werd geboden aan mensenrechtenactivisten en critici van Peking, waaronder woordvoerders van Falun Gong en Tibetaanse boeddhisten. Het Amerikaanse congreslid Frank Wolf vertelde er dat het de laatste 30 jaar nog nooit zo slecht gesteld was met de godsdienstvrijheid in China. Katholieken moeten er de leiding aanvaarden van geestelijken die door de overheid zijn aangesteld. Meer dan een miljoen Oeigoeren en andere islamitische minderheden zijn opgesloten in Xinjiang. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo kondigde de oprichting van een internationale alliantie voor de verdediging van de godsdienstvrijheid aan.

In een verklaring reageerden de Chinese Patriottische Vereniging en de eveneens door de Chinese overheid gecontroleerde Chinese Bisschoppenconferentie dat katholieken zowel op het vlak van de pastoraal als de verkondiging grote vooruit gang hebben geboekt. De Chinese overheid geeft consequent vorm aan een beleid voor de godsdienstvrijheid. Chinese burgers genieten volledige godsdienstvrijheid, overeenkomstig de Chinese wet. Gelijkaardige verklaringen kwamen er van de Raad van Chinese christenen, de Chinese Islamitische Vereniging, de Boeddhistische Vereniging van China en de Daoïstische Vereniging van China. Maar leden van de vervolgde, ondergrondse kerken in China reageerden dat die golf van verontwaardiging is aangestuurd door het bewind in Peking.

Bron: Ucanews/Kerknet