fbpx

China pakt ondergrondse bisschop op

donderdag, 29 maart 2018
Nieuws
Bisschop Vincent Guo Xijin en zijn kanselier, Xu, zijn afgelopen week door de politie “gekidnapt.” De priester is inmiddels vrijgelaten, maar mocht woensdag niet de H. Mis vieren.
20180328-Bisschop-Guo-Xinjin-Foto-AsiaNews

Bisschop Guo (59) van Mindong zou geweigerd hebben met Pasen te concelebreren met een geëxcommuniceerde bisschop van de door de regering erkende ‘kerk’. Recentelijk was mgr. Guo door het Vaticaan gevraagd terug te treden om plaats te maken voor bisschop Vincent Zhan Silu. Die werd tegen de wil van de paus Benedictus XVI gewijd en door het Vaticaan geëxcommuniceerd. Mgr. Guo werd gevraagd genoegen te nemen met de titel van hulpbisschop. Deze stap maakt deel uit van de ‘historische deal’ tussen het Chinese communistische regime en het Vaticaan. De bejaarde ondergrondse bisschop van Shantou, mgr. Zhuang, kreeg te horen zich helemaal terug te trekken.

Net als vorig jaar
Maandag moest bisschop Guo zich melden op het Bureau voor Godsdienstzaken waar hij minstens twee uur met functionarissen sprak. Om zeven uur ’s avonds keerde hij terug naar zijn woning en pakte zijn koffers alsof hij op reis ging. Om tien uur werd hij door politiemensen opgehaald. Vorig jaar werd de bisschop ook al kort voor de Pasen ingesloten en werd pas twintig dagen later vrijgelaten.

AsiaNews meldt op basis van bronnen dat de bisschop gekidnapt is omdat hij geweigerd heeft de Paasplechtigheden in concelebratie te doen met de nog altijd geëxcommuniceerde Zhan Silu. Die is een van de zeven illegitiem en officieel geëxcommuniceerde bisschoppen die hopen door de deal met het Vaticaan te worden gerehabiliteerd en erkend. De priester is inmiddels vrijgelaten, maar mocht woensdag niet de H. Mis, de zogenoemde Chrismamis vieren.

Tijdelijke ontspanning
Zij behoren tot de zogeheten Chinees Patriottische Vereniging, die door het regime wordt gecontroleerd. In de jaren van ontspanning eind vorige eeuw was er overleg tussen China en het Vaticaan, waarbij af en toe over en weer bisschoppen van de ‘officiële’ en de ondergrondse Kerk werden erkend. Sinds het aantreden van Xi Jinping en de explosieve groei van het christendom probeert de communistische partij strakke greep te krijgen op alle godsdiensten. Die worden getolereerd voor zover zij de idealen van de partij ondersteunen, werd tijdens het laatste Volkscongres nog eens onderstreept. Dat is wat de partij onder ‘sinificatie’ verstaat.

‘Uitverkoop’
Door de ophanden zijnde en zeer omstreden deal zouden de ondergrondse katholieken feitelijk worden geïncorporeerd in de Chinees Patriottische Vereniging. Het Vaticaan zou welwillend staan tegenover sinificatie dat wordt uitgelegd als inculturatie. De emeritus-aartsbisschop van Hongkong, kardinaal Joseph Zen, is mordicus tegen de deal die hij bestempelt als “uitverkoop van de katholieken”. Om diplomatieke betrekkingen te kunnen aangaan zou het Vaticaan de banden met Taiwan moeten verbreken.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/AN