fbpx

China: Kerkelijk jeugdwerk verboden

dinsdag, 06 februari 2018
Nieuws
Met het van kracht worden van de nieuwe godsdienstwetten in China is kerkelijk jeugd- en jongerenwerk praktisch verboden. Overtredingen kunnen met boetes, gevangenisstraf en onteigening worden bestraft, meldt AsiaNews.

Sinds 1 februari zijn nieuwe regels voor religieuze activiteiten van kracht die in oktober werden gepubliceerd. Die lijken volgens AsiaNews er vooral op gericht de godsdienstige vorming van jongeren te blokkeren. Het Bureau voor Godsdienstzaken en het Ministerie van Eenheid hebben alle katholieke parochies laten weten dat vakantiekampen voor jongeren niet langer zijn toegestaan. Religieus onderwijs is alleen nog toegestaan op daarvoor aangewezen plekken en onder strikt staatstoezicht.

Illegaal verklaard
Kamperen, natuurtochten of andere jongerenbijeenkomsten worden sinds deze maand als “illegale religieuze activiteit” beschouwd. De maatregel komt kort voor de lange vakantie die voorafgaat aan het Chinees Nieuwjaar en die op 16 februari begint. Volgens AsiaNews zijn verschillende priesters persoonlijk gewaarschuwd, elders hebben parochies een waarschuwingsbrief gekregen. Geen enkele niet-religieuze groep, school of activiteit mag op enigerlei wijze aan religieuze vorming doen. Al langer is het onderwijsinstellingen verboden enige aandacht, op welke wijze dan ook, aan Kerstmis te besteden.

Moskeeverbod
De bepalingen gelden ook voor moslims, voor wie het verboden is jonger dan 18 jaar een moskee te bezoeken. Voor christenen wordt die maatregel nog niet afgedwongen al kregen minstens honderd protestantse gemeenschappen afgelopen zomer het verbod opgelegd hun kinderen nog langer aan religieuze bijeenkomsten te laten deelnemen. Dat geldt voor zowel kerkbezoek als godsdienstles. De communistische partij lijkt met de drastische maatregelen de onstuitbare groei van het christendom te willen tegengaan. Volgens onderzoeken zou ruim 60% van de Chinese studenten in grote steden als Beijing en Sjanghai nieuwsgierig zijn naar het christendom.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/AsiaNews