fbpx

China: Jacht op Christenen in leger

maandag, 11 maart 2019
Nieuws
Chinese autoriteiten onderzoeken momenteel de religieuze overtuigingen van militair personeel in een poging “infiltratie” te weerstaan. Dat meldt Bitter Winter, een waakhond voor religieuze vrijheid in China.
20190311-Veiligheidscheck-op-politieke-beoordeling-negende-divisie-leger

Volgens een insider van Bitter Winter hebben Chinese functionarissen een militaire eenheid in de oostelijke provincie Shandong opgedragen om de religieuze status van alle militairen te onderzoeken. De resultaten van het onderzoek worden ingevoerd in een "religieus registratiesysteem voor militair personeel."

Uit een vertrouwelijk document in handen van Bitter Winter blijkt dat het onderzoek is ingegeven door instructies van de Chinese president Xi Jinping met betrekking tot het handhaven van de politieke veiligheid. De regering wil ‘weerstand bieden aan politieke infiltratie, politieke sabotage voorkomen en het politieke ecosysteem zuiveren.’

Daartoe vereisen de autoriteiten dat er regelmatig ‘politieke beoordelingen’ en ‘ideologische onderzoeken’ worden gedaan. De insider onthulde dat in maart 2019 lokale troepen mogelijk al een "loyaliteitstest" met een leugendetector moeten ondergaan om lekken te onderzoeken en te voorkomen.

In december 2018 nog werd een kandidaat voor een functie in een militair hospitaal in Shanghai aangenomen vanwege zijn uitstekende academische prestaties. Tijdens de laatste politieke evaluatie werd hij echter afgewezen vanwege zijn christelijke overtuigingen. Eén medewerker zei: "In militaire districten mogen mensen alleen maar geloven in de Communistische Partij en het Marxisme. Alleen door een verklaring te schrijven die zijn geloof verloochent en op het formulier ‘geen geloof’ in te vullen, kan hij die positie verkrijgen.”

Bron: Bitter Winter