fbpx

China blijft tempels en kerken afbreken

vrijdag, 01 mei 2020
Nieuws
Terwijl het dodelijke coronavirus zich door China verspreidt, gaat de regering door met het afbreken van tempels en kerken en het lastigvallen van gelovigen.
20200501 China religious building demolished

Op 6 maart werd op bevel van de lokale overheid een boeddhistische tempel in de stad Handan vernietigd. Een ooggetuige meldt dat 36 ambtenaren van de lokale regering, het bureau voor religieuze aangelegenheden, publieke veiligheid, crimineel onderzoek en andere instanties voor wetshandhaving toezicht kwamen houden op de sloop van de tempel. Deze werd 12 jaar geleden gebouwd. Een oudere bewoner stapte naar voren en probeerde de sloop te stoppen, maar overheidsmedewerkers sleepten haar weg en zorgden ervoor dat niemand de tempel kon benaderen.

Ook kerken blijven doelwit. Onder het mom van de corona- pandemie worden zelfs de door de staat gerunde drie-zelfkerken niet gespaard: gebouwen worden vernietigd en gemeenteleden worden lastiggevallen. Een lid van een huiskerk in de stad Xuzhuang vertelde Bitter Winter dat op 7 februari ambtenaren naar zijn kerkplaats kwamen om te inspecteren of de lockdown-vereisten werden uitgevoerd. “Maar toen ze enkele bijbelverzen op het schoolbord zagen staan, berispten ze ons en zeiden ze dat ‘China het land van de Communistische Partij is en dat we geen geloof mogen aanhangen”, vertelt de gelovige. “Vervolgens sloegen ze alles in de zaal kapot. ‘s Middags kwamen ze terug om foto’s te maken.”

Een overheidswerknemer van Henan’s Xinmi stad vertelde Bitter Winter dat de gemeentelijke overheid begin maart aan elke stad en gemeente opdracht gaf om huis-aan-huis inspecties uit te voeren op zoek naar religieuze teksten en deze onmiddellijk te verwijderen.

Bron: Bitter Winter