fbpx

Chili: jongeren helpen bij wederopbouw vernielde kerk

woensdag, 08 september 2021
Nieuws
Restoration Parish of the Assumption, Chile

Van de Kerk van de Assumptie is weinig meer over dan de uitwendige schil van het gebouw, terwijl met de volledige herbouw van het interieur nog moet worden begonnen. Dit zal echter waarschijnlijk nog jaren duren, aangezien het gebouw volgens de Chileense wet tot het nationaal erfgoed wordt gerekend. Niettemin heeft de parochiegemeenschap dankbaar financiële hulp van Kerk in Nood Internationaal aanvaard, waardoor zij een parochiezaal opnieuw heeft kunnen inrichten. Zo kunnen de gelovigen blijven samenkomen om de Eucharistie te vieren. Ook enkele zalen van de parochie, met inbegrip van ruimten voor catechese en een plaats waar uitvaarten worden gehouden, worden met giften van donateurs van Kerk in Nood gerestaureerd.

Jongeren helpen bij wederopbouw
De beelden van de ineenstorting van de kerktoren in een zee van vlammen schokten niet alleen de plaatselijke bevolking en de katholieke gelovigen, maar het hele land. Studenten van de Arbeiders en Boeren Universiteit (Departamento Universitario Obrero y Campesino DUOC), een beroepscentrum waar technische vaardigheden voor de bouw worden onderwezen, zoals elektrische installatie, restauratie van historische gebouwen en risicopreventie, waren getroffen door het schouwspel. Zij namen contact op met de pastoor van de parochie om hun hulp aan te bieden. Samen met andere academici en vrijwilligers hebben ze het project “Sursum Corde” (Hef uw hart op) gelanceerd. Op dit moment nemen zij de schade op en maken ze beeldhouwwerken en schilderijen schoon met het oog op hun toekomstige restauratie.

Rauwe emoties
Degenen die bij het project betrokken waren, herinnerden zich hoe moeilijk en pijnlijk het was om de kerk binnen te gaan na de verwoesting ervan. Ondanks hun rauwe emoties begonnen zij onmiddellijk met hun taak om het interieur op te ruimen. Tussen alle as vonden zij stukken half verkoold hout, bladzijden van het Evangelie en fragmenten van schilderijen die de muren van de kerk hadden gesierd. Dit was ook het moment waarop het idee bij hen opkwam om iets symbolisch te maken, iets dat zou laten zien dat de liefde kan zegevieren over zulk destructief geweld.

Borstkruis als teken van hoop
Een goudsmid kreeg de opdracht om een aantal borstkruisen te maken van de overblijfselen van het verbrande hout van de Kerk van de Assumptie. Eén daarvan werd gegeven aan de hulpbisschop van Santiago, de Salesiaan Alberto Lorenzelli. Die stuurde het als geschenk naar paus Franciscus in Rome, enkele uren voordat hij begin juli 2021 voor een operatie naar het ziekenhuis ging. In gesprek met Kerk in Nood beschreef bisschop Lorenzelli hoe Paus Franciscus diep geraakt was door het gebaar, gezien het feit dat dit kruis “een diepe betekenis heeft, die herinnert aan een kerk die op een bepaald moment is uitgebrand, een diepe wond die door de Kerk ervaren wordt ten overstaan van dergelijke daden, maar ook door het volk van Chili.”

Niet eerste keer
Voor Lorenzelli was het niet de eerste ervaring met vandalisme. Als rector maakte hij al de aanslag mee op het nationale heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw (María Auxiliadora) in Santiago in juni 2016. Te midden van de protesten was een groep jonge demonstranten de kerk binnengedrongen en had een Christusbeeld weggehaald, dat zij vervolgens op straat in elkaar sloegen. Lorenzelli: “Het was een actie die Chili en de hele wereld schokte. Maar ik heb ook veel solidariteitsbetuigingen ontvangen van verschillende mensen, ook uit de Joodse en de Moslimgemeenschap, die eveneens geschokt waren door deze gebeurtenissen.”

Jongeren zonder gevoel voor waarden
“Wat het meest pijn doet, is dat het om jonge mensen ging. Wij hebben zoveel jongeren die hun gevoel voor waarden kwijt zijn en die hun geschiedenis vergeten zijn. Zij zijn tussen de 16 en 20 jaar oud en zij komen in opstand tegen elke instelling, tegen elke vorm van gezag. Zij vormen een oncontroleerbare beweging zonder leider, zonder iemand aan het hoofd met wie men in dialoog kan treden”, voegde Lorenzelli er treurig aan toe.

Boodschap van liefde
Volgens de bisschop is het daarom zo belangrijk dat deze jongeren betrokken zijn geraakt bij de wederopbouw van de kerk. “Het symbolische gebaar van het houten borstkruis is een bewijs dat er ongetwijfeld veel jongeren zijn die dingen vernielen, maar dat er ook veel andere jongeren zijn die bereid zijn zich ten dienste te stellen van hun broeders en zusters om een boodschap van liefde en vergeving over te brengen.”

Foto: Comunicaciones Duoc UC