fbpx

Chileense kerken vlak voor pausbezoek aangevallen

zaterdag, 13 januari 2018
Nieuws
Vandalen hebben in Santiago, de hoofdstad van Chili, in de vroege vrijdagochtend vier kerken aangevallen.
ACN-20180111-66465

De vandalen gooiden zelfgemaakte bommen die kleine schade aanrichtten en lieten pamfletten achter met dreigementen gericht aan paus Franciscus. Maandag zal de Paus in Chili arriveren voor een bezoek. De vandalen, van wie de identiteit nog niet is vastgesteld, staken minstens twee kerken in de hoofdstad van het land in brand en gooiden pamfletten op straat toen ze vluchtten. Op een van de pamfletten stond te lezen: "Paus Franciscus, de volgende bom zal zich in uw mantel bevinden". Een vierde kerk werd aangevallen met wat een explosief leek, maar er werd geen schade aangericht. Niemand raakte gewond bij de aanvallen, aldus de autoriteiten.

De Chileense politie zei dat ze de incidenten onderzoeken waren maar dat er nog geen verdachten zijn geïdentificeerd.

"In een democratie kunnen mensen zich uiten op een vredevolle manier", zei president Michelle Bachelet van Chili vrijdagochtend in een radio-interview. "Wat er gisteravond is gebeurd, is heel vreemd. Het is niet iets dat we in verband kunnen brengen met een bepaalde groep."
Het Vaticaan heeft nog niet gereageerd op het incident.

Verschillende andere kerken zijn de laatste jaren aangevallen in het zuiden van Chili. De meeste van die zaken blijven onopgelost.

Paus Franciscus, afkomstig uit Argentinië en de eerste Latijns-Amerikaanse paus, zal maandag in Chili aankomen. Een mis die dinsdag is gepland in een park in Santiago zal naar verwachting meer dan 500.000 mensen trekken. Protesten worden verwacht over kwesties variërend van inheemse rechten tot seksueel misbruik in de kerk. Paus Franciscus zal ook de zuid-centrale stad Temuco bezoeken, en Iquique, dat verder naar het noorden ligt, voordat hij naar Peru gaat, waar hij bezoeken zal brengen aan Lima, Puerto Maldonado en Trujillo.

Bron: Reuters.com