Centraal Afrika: missionaris (83) ongedeerd na explosie landmijn

maandag, 24 april 2023
Nieuws
In de Centraal-Afrikaanse Republiek is wederom een Italiaanse missionaris aan de dood ontsnapt. Op zondag 16 april ontploft nabij de auto van pater Arialdo Urbani een landmijn. Bij de explosie kwamen vier mensen om, waaronder twee kinderen. Meerdere mensen raakten gewond.
ACN-20210210-109986 CAR

Het voorval vond plaats nabij de katholieke missie van Niem, tussen de dorpen Ndongue Douane en Sokorta. Pater Arialdo Urbani, een 83-jarige Italiaanse Betharramitische missionaris die sinds 1986 werkzaam is in het dorp Niem, bleef ongedeerd. Hij maakt het naar omstandigheden goed.

“Dit is de tweede keer dat de missionaris op een landmijn stuit. Het gebeurde pas twee jaar geleden, ook toen een paar kilometer van Niem. Ook bij die gelegenheid bleef pater Arialdo ongedeerd, terwijl een derde persoon, die in de jeep van de missionaris zat, als gevolg van de botsing overleed”, melden de paters van de Congregatie van het Heilig Hart van Jezus in Bétharram.

Volgens de plaatselijke autoriteiten werd de mijn die de missieauto van Niem raakte en zoveel leed veroorzaakte, geplaatst door rebellen van de Coalition des patriotes pour le Changement (CPC). Deze groep, die in december 2020 ontstond uit de vereniging van zes gewapende facties, staat onder auspiciën van voormalig president François Bozizé.

Op 10 februari raakte de karmeliet pater Norberto Pozzi nog ernstig gewond bij de ontploffing van een mijn die langs de weg Bozoum-Bocaranga was geplaatst. Daarbij moest zijn voet geamputeerd worden.

Bron: Fides