fbpx

Campagne voor vrijlating bisschop Cui Tai

vrijdag, 01 juni 2018
Nieuws
De commissie voor gerechtigheid en vrede in Hong Kong heeft een campagne gelanceerd om de Chinese autoriteiten te bewegen mgr. Augustine Cui Tai, coadjutor-bisschop van Xuanhua (Hebei) vrij te laten.
20180531-China-mgr-Zen-pleit-voor-vrijlating-mgr-Cui-Tai

Mgr. Cui Tai, die als bisschop is erkend door de Heilige Stoel, behoort tot de ondergrondse kerk. De prelaat werd medio april 2018 door politie meegenomen. Zijn huidige verblijfplaats is onbekend. Kardinaal Joseph Zen (foto), emeritus bisschop van Hong Kong, ondersteunt de campagne.

Volgens de Katholieke commissie voor gerechtigheid en vrede is de bisschop sinds 1993 herhaaldelijk onderworpen aan dwangarbeid, heropvoeding, detentie en huisarrest. Hij zou zonder legaal proces zijn veroordeeld voor aanklachten als "illegale missionaire activiteiten" en "illegale en ongeoorloofde religieuze bijeenkomsten." De straffen zijn volgens de commissie echter opgelegd omdat de bisschop zich beijvert voor religieuze vrijheid en weigert zich te onderwerpen aan de Chinese Patriottische Katholieke Associatie. Deze tracht een kerk te bouwen die onafhankelijk is van de Heilige Stoel.

De commissie laakt de ernstige schending van fundamentele mensenrechten en religieuze vrijheid, gegarandeerd door de Chinese grondwet en internationale mensenrechtenverdragen, en uit haar bezorgdheid over de gezondheid van bisschop Cui, die de laatste jaren aanzienlijk verslechterd is.

Bron: AsiaNews