“De terroristen kwamen op zondag 3 juli rond 17.00 uur op motoren het dorp Bourasso binnen en gingen er weer vandoor zonder iets te doen… Maar ze kwamen ‘s nachts terug en bedreigden de dorpsbewoners op het plein voor de kerk,” vertelt de overlevende, die omwille van zijn veiligheid anoniem wenst te blijven. “Terwijl de dorpelingen smeekten om gespaard te blijven, kwamen meer inwoners zich bij de smeekbeden aansluiten, omdat de terroristen al verschillende keren in dit dorp waren geweest en de afgelopen twee jaar de hele regio hadden bedreigd. Het was toen dat de gewapende mannen op de bevolking begonnen te schieten.”
Een andere overlevende legt uit dat de terroristen ook elders mensen neerschoten. “Ze kwamen naar mijn huis en namen twee leden van mijn familie mee. Ze vermoordden hen voor ze vertrokken. Het was een kwelling. Ik was doodsbang dat ze terug zouden komen om de rest van mijn familie te zoeken.”
Tientallen aanvallers
“Ze hebben 14 mensen gedood voor de kerk”, klaagt een priester van de kathedrale parochie van Nouna, gelegen op 20 km van Bourasso. “Daarna gingen de terroristen verder naar het centrum van het dorp en doodden 20 anderen*, onder wie veel Christenen en aanhangers van de traditionele Afrikaanse religie.” De werkwijze verliep volgens de priester volgens het gebruikelijke patroon: “De mannen arriveerden op motoren, twee per motor, met capuchon op en gewapend. Het aantal aanvallers is ‘s nachts moeilijk vast te stellen, maar getuigen zeggen dat het er ongetwijfeld enkele tientallen waren.”
“Ik kende bijna alle slachtoffers”
“Het is angstaanjagend,” vervolgt de priester. “Deze mensen hebben niets te maken met politiek of terroristische groeperingen. Ze hebben niets om zich mee te verdedigen als ze worden aangevallen. Het is absolute onrust. Ik ben echt verdrietig… ik kende bijna alle slachtoffers” zegt de priester, die zelf op 9 mei ternauwernood ontsnapte aan een terroristische hinderlaag in de regio.
Op de ochtend van de aanval had het bisdom van Nouna een vreugdevolle heilige Mis gevierd uit dank voor de wijding van twee van zijn priesters, de dag ervoor. Het bisdom was ook dankbaar voor de zeven jaar dienst van zijn catechist, die in Bourasso woont. De parochianen wisten niet dat diezelfde nacht een groep gelovigen, waaronder twee broeders van de catechist, door de terroristen zou worden vermoord. “Ondanks alles houden we hoop. We houden goede moed om de dagen te leven die God ons heeft gegeven”, zegt de priester tegen Kerk in Nood en besluit: “Als je hier opstaat, weet je dat je leeft, maar je weet niet of je ‘s avonds nog in leven zult zijn”.
Sinds 2015 worden er in Burkina Faso regelmatig terroristische aanslagen gepleegd. Nadat de vorige president, Roch Kaboré, deze niet wist in te dammen, werd hij op 24 januari bij een staatsgreep door luitenant-kolonel Samdaogo Damiba afgezet. Deze beloofde een felle strijd tegen het terrorisme, maar de aanslagen blijven zich over heel Burkina Faso uitbreiden.
Kerk in Nood (ACN) steunt de katholieke Kerk in Burkina Faso door een “terugkeer naar het leven” te bevorderen voor de slachtoffers van islamistisch geweld en ontheemden. ACN financiert met name projecten gericht op traumaverwerking. Ook heeft het verschillende radioprojecten gesubsidieerd die communicatie, informatie-uitwisseling en pastoraal werk bevorderen in gebieden waar het grootste deel van de bevolking moest vluchten om hun leven te redden. In 2021 steunde Kerk in Nood dankzij de steun van haar weldoeners maar liefst 75 projecten in Burkina Faso.
*Onze bronnen, die anoniem wensen te blijven, spreken van meer dan 30 doden. Het officiële communiqué van het bisdom zelf gaf een voorlopig dodental van 22.