fbpx

Burkina Faso: pr. Yaro Zerbo (66) vermoord door terroristen

maandag, 09 januari 2023
Nieuws
Bisschop Prosper Bonaventure Ky van Dédougou in Burkina Faso heeft met “grote droefheid” de dood aangekondigd van pastoor Jacques Yaro Zerbo. De priester uit Burkina Faso werd op maandag 2 januari vermoord door “ongeïdentificeerde gewapende mannen”, aldus een verklaring aan de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN).
Death of Father Jacques Yaro Zerbo after an attack in Soro

De priester vond de dood bij een aanval in Soro (Gassan), in de noordwestelijke regio Boucle du Mouhoun, een van de regio’s die het zwaarst getroffen zijn door terrorisme in het land. Zijn uitvaart vond plaats op donderdag 5 januari 2023 in de kathedraal Saint Anne in Dédougou, de hoofdstad van Boucle du Mouhoun. “Door de oneindige barmhartigheid van God, moge zijn dienaar pater Jacques Yaro Zerbo rusten in vrede”, aldus de bisschop.

Priester Jacques Zerbo, geboren in Kolongo, Mali, op 28 december 1956, studeerde liturgie in Spanje en werd op 19 juli 1986 in Dédougou priester gewijd. Hij gaf les in vele seminaries en vormingscentra in heel Burkina Faso, waardoor hij zeer bekend was bij de geestelijkheid. “Hij gaf les met veel passie, overtuiging, geweten en ernst”, aldus een van zijn vroegere studenten aan het grootseminarie Sint-Petrus en Sint-Paulus in Kossoghin. De laatste jaren hield hij zich vooral bezig met de zware opdracht om jongeren te helpen in een centrum voor verslaafden in Gouyèlè.

Het bisdom waarin pr. Jacques werkte, werd pas in 2000 opgericht en bestrijkt een gebied dat iets kleiner is dan België. Slechts 18% van de bijna 1 miljoen inwoners is katholiek. De interreligieuze dialoog is een van de prioriteiten van het bisdom, dat zich inzet voor een duurzame vrede in het land. De afgelopen jaren werd in Burkina Faso nog een priester vermoord, pater Simeon Yampa in Dablo, in 2019.