fbpx

Britse politica vraagt Westen om genocide in Nigeria te erkennen

donderdag, 24 november 2022
Nieuws
In het spoor van enkele alarmerende rapporten over het geweld tegen christenen in Nigeria roept de Britse politica en barones Angela Cox, die ook stichtend lid is van de hulporganisatie Humanitarian Aid Relief Trust (HART), het Westen en het Verenigd Koninkrijk in het bijzonder op om te erkennen dat er Nigeria een heuse genocide tegen christenen plaatsvindt.
20221124 Bisschop Jude Arogundade van Ondo in Nigeria

Zij verwijst daarmee naar de uitspraak van bisschop Jude Arogundade van Ondo na de aanval tegen de Sint-Franciscus Xaveriuskerk in Ondo op Pinksteren, waarbij toen 40 christenen werden gedood. “Er is een gezamenlijke inspanning om christenen op verschillende manieren uit hun land te verdrijven, zoals onder meer de ontvoering en het doden van leken en priesters, het stelen van land van christenen en aanvallen op kerken op de momenten dat er daar kerkdiensten plaatsvinden”, stelt mgr. Arogundade.

De Britse politica verwijst ook naar cijfers die de hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) heeft verzameld. Die maken duidelijk dat er in nauwelijks 18 maanden meer dan 7.600 christenen in Nigeria zijn omgekomen door geweld en terreuraanslagen. Volgens barones Cox is het duidelijk dat alle voorwaarden zijn voldaan opdat de VN-omschrijving van genocide op Nigeria van toepassing is. Zij vraagt zich dan ook luidop af: “Hoe lang moet het nog duren voordat de VN en de westerse regeringen het eens zijn met de nauwkeurige diagnose van deze Nigeriaanse bisschop?”

Bronnen: Kerk in Nood, Kerknet