fbpx

Botsing tussen Maronitische Kerk en pro-Hezbollah krant

donderdag, 27 augustus 2020
Nieuws
In een ongekende ‘aanval’ heeft de Libanese krant al-Akhbar hard uitgehaald naar de katholiek-maronitische patriarch Boutros Raï. Die riep Hezbollah zondag tijdens een preek op om “verborgen wapens en explosieven in woonwijken en onder burgers” te verwijderen. De krant, bekend als pro-Hezbollah, interpreteert de oproep als ‘promotie van vrede met de Israëlische vijand.’

In een verklaring laten de Libanese bisschoppen weten achter de kardinaal te staan. “In plaats van de patriarch te beschuldigen, over wiens informatiebronnen geen enkele twijfels bestaan, adviseren wij de krant om de verklaringen te verifiëren en te onderzoeken die hebben onthuld dat er wapens en explosieven worden verborgen en opgeslagen in woonwijken en onder burgers. Anders verbergt de vijand zich werkelijk onder hen.”

In zijn preek, beschouwd als de eerste directe aanval op de militaire strategie van Hezbollah, had patriarch Raï de leiders gevraagd “de explosie in de haven van Beiroet als een waarschuwingssignaal te beschouwen.” De kardinaal riep de autoriteiten op “alle wapendepots te doorzoeken die zich illegaal in het hart van woonwijken, in steden en dorpen bevinden.” Volgens het hoofd van de Maronitische Kerk zijn bepaalde regio’s in Libanon mijnenvelden geworden, die elk moment kunnen ontploffen. “De aanwezigheid van deze verborgen wapendepots vormt een reële bedreiging voor het levens van de Libanezen, die aan niemand, geen enkele partij of organisatie toebehoren.”

De patriarch benadrukte opnieuw het principe van ‘actieve neutraliteit’ in Libanon. “Vandaag de dag heeft Libanon meer dan ooit vrede nodig om weer op krachten te komen, we hebben genoeg van oorlogen, van gevechten en conflicten die bovendien niemand van ons ooit had gewild.” De krant al-Akhbar interpreteerde dit verlangen naar vrede als een manier om “de vrede met de Israëlische vijand te bevorderen.” De krant beweert dat de oproep tegen geheime wapen- en explosievendepots “een verlengstuk van Israëlische propaganda tegen het verzet” is.

De Bisschoppelijke Commissie voor Sociale Communicatie zegt in haar verklaring dat Hezbollah “verdoofd is door angst en paniek over elk internationaal onderzoek [naar de explosie op 4 augustus in de haven van Beiroet, red], alsof we iets verbergen, wat indirect de verdenkingen bevestigt van een manipulatie van de plaats delict, precies zoals dat gebeurde na de moord op de toenmalige premier, de martelaar Rafic Hariri.” Tijdens een bezoek aan een katholieke school stelde patriarch Raï gisteren voor dat het Internationaal Strafhof onderzoek doet naar de toedracht van de ramp.

Bron: AsiaNews