fbpx

Bomaanslag op kerk Filipijnen

dinsdag, 01 mei 2018
Nieuws
Een bomexplosie heeft eergisteren een Katholieke kerk in het zuiden van de Filipijnen op zijn grondvesten doen schudden. Daarbij raakten twee mensen gewond.
20180501-Christus-Koningkathedraal-Koronadal

De aanslag volgde een dag nadat Zuidoost-Aziatische leiders werden gewaarschuwd voor een "zeer reële" dreiging van terreuraanslagen in de regio. De ontploffing vond plaats na de zondagsmissen, tijdens een doopceremonies in de kerk.

Islamitische terreurbeweging
Filipijnse autoriteiten geven de schuld voor de ontploffing in de stad Koronadal aan de Bangsamoro Islamic Freedom Fighters, een terreurbeweging die trouw heeft gezworen aan Islamitische Staat (IS). Een ander explosief werd buiten een supermarkt in dezelfde stad gevonden, op drie blokken van de St. Antoniuskathedraal waar de eerste explosie plaatsvond. "Dit is een afleidingsmanoeuvre [van de terroristen] vanwege een reeks arrestaties en militaire operaties tegen wetteloze groepen," aldus Marcelo Morales, politiecommissaris van Mindanao. Volgens de politie heeft de bom "de kenmerken van een islamitische extremistische groep."

Werken en bidden voor vrede
Parochiepriester Herminio Hongayo Jr. zei dat de ontploffing de kerkleiders er niet van weerhoudt om hun rol te vervullen. "Hoewel de explosie onze mensen angst inboezemt, zou het een uitdaging voor ons moeten zijn om waakzamer te zijn en te werken voor vrede in onze gemeenschap", aldus de priester. Hij deed een algemene oproep om te "werken en bidden voor vrede" en voegde eraan toe dat in gemeenschappen in Mindanao "er mensen zijn met slechte bedoelingen."

Bron: UCA Nieuws