fbpx

Bomaanslag nabij eerder getroffen kathedraal in Jolo

donderdag, 27 augustus 2020
Nieuws
Bij een dubbele bomaanslag op het Filipijnse eiland Jolo zijn maandag 15 mensen omgekomen en raakten 75 mensen gewond. De aanslag vond plaats vlakbij de kathedraal van Jolo, vorig jaar nog doelwit van een bomaanslag die veel leed veroorzaakte.
20190129-Aanslag-Filipijnse-kathedraal-Jolo

De eerste ontploffing – middels een zelfgemaakte bom bevestigd op een motor – vond plaats kort voor het middaguur in de buurt van het stadsplein, waar burgers en militairen zich op dat moment bezighielden met humanitaire hulpverlening. Een uur later blies een vrouw zichzelf op bij de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel. Onder de doden zijn acht soldaten en zeven burgers, waaronder de betreffende aanvaller.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar het leger vermoedt dat beide bomaanslagen het werk zijn van Abu Sayaf, de islamitische extremistische groepering die oorspronkelijk verbonden was met Al-Qaeda en tegenwoordig met Islamitische Staat (IS). De groep claimde ook de verantwoordelijkheid voor de zelfmoordaanslag op de kathedraal van Jolo in januari 2019, waarbij 20 doden en meer dan 100 gewonden vielen. Volgens sommige analisten zou de terroristische daad een vergelding kunnen zijn voor de arrestatie aan het begin van de maand van een leider uit Abu Sayaf op het eiland Mindanao.

De bevolking van Jolo bestaat merendeels uit Moslims, een minderheid in een overwegend katholiek land. Decennialang is de regio het toneel geweest van botsingen tussen de veiligheidstroepen en separatistische rebellen, waarvan sommige van jihadistische afkomst zijn. Abu Sayaf staat in het nieuws bekend om zijn wreedheid en ontvoeringen voor losgeld, vaak van westerse toeristen.

De bisschop van Jolo, mgr. Charlie Inzon, heeft het incident veroordeeld en heeft gevraagd om gebed voor de slachtoffers. Hij deed ook een oproep om een einde te maken aan het geweld in het land, dat ook al worstelt met de gevolgen van de coronapandemie.

Bronnen: KNA, AsiaNews