fbpx

Boko Haram verdacht van aanslag op katholiek bruiloftsgezelschap

maandag, 06 januari 2020
Nieuws
In Noordoost-Nigeria zijn een katholieke bruid en haar gezelschap vermoord terwijl ze onderweg waren naar de plek waar zij zou gaan trouwen. Leden van terreurgroep Boko Haram worden van de aanslag verdacht.

De slachtoffers werden op Tweede Kerstdag onthoofd, bevestigde de Nigeriaanse priester Francis Arinse tegenover Catholic News Service. Arinse is hoofd communicatie van het bisdom Maiduguri. De groep was onderweg van Maiduguri naar het buitenhuis van de bruid. In de plaats Gwoza werden zij echter door vermoedelijke leden van Boko Haram vermoord. Het noordoosten van Nigeria zucht al jaren onder de terreur van die groep. Arinse pleitte voor het opvoeren van de beveiliging in de streek. Hij zei ook dat er recentelijk een serie ontvoeringen is geweest in het gebied.

Filmpje van moordpartij opgedoken
Mogelijk doelde hij daarmee ook op een andere moordpartij. Op Tweede Kerstdag verscheen een filmpje van een aan IS gelieerde afsplitsing van Boko Haram. Daarin is te zien hoe tien mannen worden onthoofd en een elfde wordt doodgeschoten. Persbureaus hebben de gebeurtenissen niet kunnen bevestigen, maar volgens de ‘West-Afrikaanse provincie van Islamitische Staat’ betrof het Nigeriaanse christenen. Zij zouden uit de omgeving van Maiduguri zijn ontvoerd.

Volgens de terreurgroep werden de moorden gepleegd uit wraak voor de dood van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi en andere IS-voormannen. Zij werden in oktober door Amerika gedood. “Wij werden een dag na Kerstmis wakker met het verschrikkelijke nieuws van de gruwelijke onthoofding van christelijke gijzelaars door de terroristen van Islamitische Staat”, reageerde priester Benjamin Achi tegenover ACI Africa. Achi is hoofd communicatie van het bisdom Enugu. Daar steeg het aantal pogingen om priesters te ontvoeren in de afgelopen maanden.

De moorden in december zijn volgens hem mogelijk een voorteken van nog meer islamistisch geweld in Nigeria. “Christenen in alle delen van Nigeria zijn extra beducht en zien zichzelf als duidelijke doelwitten van de eindeloze terreurdaden die in het land te zien zijn.” Hij verwees in dat kader ook naar nieuwe regels voor het aanvragen van een visum. Die maken het gemakkelijker voor mensen uit andere Afrikaanse landen om Nigeria binnen te komen. De nieuwe regels werden breed bekritiseerd. “Wij zijn inderdaad bezorgd dat deze beslissing de instroom zou vergemakkelijken van meer van deze terroristen vanuit andere delen van Afrika naar Nigeria”, aldus Achi. “Christenen in alle delen van Nigeria zijn extra beducht en zien zichzelf als duidelijke doelwitten van de eindeloze terreurdaden die in het land te zien zijn.”

‘Ze willen moslims en christenen zien vechten’
Volgens aartsbisschop Ignatius Kaigama van Nigeria’s hoofdstad Abuja probeert IS met deze en eerdere terreurdaden tegenstellingen tussen moslims en christenen in de regio aan te wakkeren. “Ze proberen een oorlogssituatie te creëren”, zei hij tegen Radio Vaticaan. “Ze willen moslims en christenen zien vechten.”

Anti-christelijk geweld Nigeria
Hulporganisaties Kerk in Nood en Open Doors wijzen al langer op het tegen christenen gerichte geweld in Nigeria. Kerk in Nood sprak in 2017 van een “genocide tegen christenen in Noord-Nigeria” door Boko Haram.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency, Vatican News, Kerk in Nood