fbpx

Boko Haram laat 21 scholieren vrij, alleen christen niet

vrijdag, 23 maart 2018
Nieuws
Volgens International Christian Concern (ICC), dat lokale bronnen en media aanhaalt, heeft Boko Haram alle schoolmeisjes vrijgelaten die op 19 februari uit de Nigeriaanse plaats Dapchi zijn ontvoerd, op één na: de enige christen in de groep.
20180323-Leah-Sharibu

De meisjes werden door Boko Haram vrijgelaten tijdens een ceremonie in de stad Dapchi. De terroristische organisatie bereikte overeenstemming met de Nigeriaanse regering dat er geen inmenging zou zijn in hun terugkeer. In de vroege uren van 21 maart reed Boko Haram met negen vrachtwagens de stad in om de meisjes uit te laden. Vijf meisjes stierven tijdens de ontvoering.

Leah Sharibu wordt nog steeds gevangen gehouden, zo bevestigde een van de vrijgelaten meisjes tegenover een lokale krant: “Eén meisje, Leah, is nog steeds bij hen [Boko Haram] omdat zij een christen is. Ongeveer vijf zijn dood, maar het niet zo dat ze hen hadden gedood – het was vanwege de stress.” Nata Sharibu, de vader van Leah, verklaarde tegenover Nigeriaans radio: “Ze gaven haar de optie om zich te bekeren en te worden vrijgelaten, maar ze zei dat ze nooit een moslim zal worden.” De vader vertelde dat hij erg verdrietig is dat ze niet is vrijgelaten, maar dat hij zich ook verheugt omdat zijn dochter Christus niet heeft verloochend.

Het is bijna vier jaar geleden dat 276 schoolmeisjes werden ontvoerd uit Chibok. Vandaag zijn er nog steeds meer dan 100 schoolmeisjes die sinds dat incident vermist zijn. De overgrote meerderheid van de Chibok-meisjes was ook christen. Sinds het incident in Dapchi hebben de staten Borno en Yobe alle internaten gesloten om de kinderen te beschermen. Daarmee doen ze echter juist wat Boko Haram, dat Westers onderwijs als zondig beschouwt, hoopt te bereiken. Critici zijn bang dat de sluiting een aanmoediging vormt om door te gaan met aanvallen en ontvoeringen.

Bron: International Christian Concern