fbpx

"Bitter Winter" nog altijd doelwit CCP

maandag, 24 juni 2019
Nieuws
Van de 45 correspondenten van onderzoekscollectief Bitter Winter die in 2018 werden gearresteerd, zijn er 24 vrijgelaten. De organisatie blijft echter doelwit van de CCP.

Marco Respinti van Bitter : “Zoals we eerder meldden, werden 22 van de 45 gearresteerde correspondenten gearresteerd in de prefecturen Ili en Hami in Xinjiang, waar vooral Oeigoeren onder vervolging te lijden hadden om religieuze en etnische (d.w.z. racistische) redenen. Niet allen zijn Oeigoeren. Er zijn er ook die hun leven riskeren en naar de gevangenis gaan voor het verdedigen van mensen van diverse religies en etnische groepen. Van de 22 correspondenten zijn er vier vrijgelaten, terwijl van de andere 18 sinds hun arrestatie de situatie onbekend is. Omdat de situatie in Xinjiang extreem nijpend is, is onderzoek nu echter onmogelijk.”

Ook na Kerstmis 2018 en in de eerste helft van 2019 werden volgens Respinti mensen gearresteerd die het onderzoeksplatform van informatie hadden voorzien. “Op dit punt is het belangrijk om nogmaals te benadrukken dat Bitter Winter zelf doelwit is geworden van de CCP-repressie in China. Vanaf het begin heeft de CCP ons de nabijheid doen voelen, maar naarmate de tijd verstrijkt, en we effectiever worden in het aan de kaak stellen van hun misdaden, wordt deze nabijheid meer voelbaar dan voorheen. We weten dat de overheden in de provincies Henan, Zhejiang en elders vertrouwelijke documenten hebben uitgegeven om Bitter Winter in 2019 te bestrijden en een grondig onderzoek te bevelen naar onze verslaggevers, correspondenten en vrienden op het Chinese vasteland. Sommigen werden bij de politie gerapporteerd terwijl ze nieuwsmateriaal verzamelden en werden gedwongen om hun werk te laten vallen en het toneel ontvluchten om arrestatie te voorkomen.

Anderzijds houdt de CCP nauwlettend het nieuws in de gaten dat Bitter Winter dagelijks publiceert en probeert zo onze verslaggevers en correspondenten op te sporen door aanwijzingen in onze verslagen. Respinti: “Dit vereist niet alleen versterkte voorzichtigheid en zelfs krachtiger feitenonderzoek en verificatie van de informatie en e-mails die we ontvangen en de mensen die we ontmoeten. Het motiveert ons ook en geeft ons de energie om dit effectieve en essentiële pad te volgen.”

Bron: Bitter Winter