Bisschoppen: “President faalt in bescherming Christenen“

donderdag, 03 mei 2018
Nieuws
De bisschoppen van Nigeria beschuldigen de regering van een “falend veiligheidsbeleid” met als gevolg de moord op 17 christenen, waaronder twee priesters, en vragen president Buhari om "op te stappen."

Door Murcadha O Flaherty en John Pontifex

Priester Joseph Gor en Felix Tyolaha werden vorige week samen met 15 parochianen gedood tijdens de Mis in Mbalom, Benue State. Zo’n 30 Fulani-militanten wachtten de gelovigen op en vielen toen de kerk aan. Vervolgens hebben ze 50 huizen in het gebied in brand gestoken.

President negeert oproepen
De katholieke bisschoppenconferentie van Nigeria (CBCN) veroordeelde de "rondtrekkende en moorddadige terroristen" en formuleerde een formele verklaring met de vraag: "Hoe kan de federale overheid pas op de plaats maken terwijl veiligheidsdiensten opzettelijk een oogje dichtknijpen voor het geschreeuw en gejammer van hulpeloze en ongewapende burgers, die als schietschijven in hun huizen, boerderijen, snelweg en nu zelfs in hun heilige plaatsen van gebed verblijven?” De bisschoppen beschuldigen president Buhari van het negeren van herhaalde oproepen om de veiligheid te verhogen en stellen dat het tijd is voor hem om op te stappen om de natie te redden van de totale ineenstorting: "Hij zou niet langer moeten presideren over het massagraf dat ons land is geworden."

Geen verdediging
Ook hebben de bisschoppen het vertrouwen in het veiligheidsapparaat van het land volledig verloren: "Geconfronteerd met donkere wolken van angst, wordt ons volk dagelijks verteld om zichzelf te verdedigen. Maar zichzelf verdedigen met wat?" De bisschoppen laken het beleid van de overheid waarbij enerzijds de plaatselijke bevolking (legaal) verkregen wapens moet inleveren, terwijl rondtrekkende Fulani herders met illegale wapens niet ontwapend worden, maar moorden plegen. Ook priester Gor, die vorige week werd gedood, had in januari nog gewaarschuwd voor de aanhoudende dreiging van Fulani-herders met de woorden: "Ze grazen nog steeds rond. Geen wapens om onszelf te verdedigen.’"

Wat pr. Alexander Yeyock, parochiepriester in het dorp Asso in de nabijgelegen staat Kaduna, vooral zorgen baart is dat de overheid stelt de veiligheid niet ‘nationaal’ te kunnen garanderen. De parochie van Asso werd een maand geleden nog aangevallen, waarbij twee katholieken de dood vonden. Vorig jaar vermoordden Fulani-militanten 12 christenen tijdens de Paaswake in dezelfde kerk. Tegenover Kerk in Nood uit hij zijn frustratie over het onvermogen van de staat. "Ieder individu, elke groepen en elke gemeenschap moet worstelen om zichzelf te verdedigen. Dat is schromelijk ongelukkig."

Daders gaan vrijuit
"In Asso gaan boeren angstig en in groepjes naar hun velden. Rouwende familieleden moeten de realiteit onder ogen zien dat in Asso aanvallen door Fulani-herders geen plaats bespaard blijft. Het is wederom jammer dat de daders van deze gruwelijke misdaden bekend zijn bij de regering van Nigeria, die hen ook ondersteunt, en dat er toch geen actie wordt ondernomen."

Yeyock benadrukt dat Fulani-militanten militaire training krijgen in het buitenland voordat ze Christenen beschieten. Volgens de priester laten de huidige aanslagen zien dat het verhaal dat de federale regering de wereld vertelt – dat het slechts een botsing betreft tussen herders en boeren – niet klopt. "Het is nu duidelijk dat er meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt. Het is puur een religieuze jihad in vermomming.” Ook waarnemend gouverneur van de staat Benue, Benson Abounu, gaf aan dat de aanval van afgelopen dinsdag toont dat beveiliging "verder is gegaan dan een boeren-herderscrisis."