fbpx

Bisschop van Odessa dankt Kerk in Nood voor steun

vrijdag, 11 maart 2022
Nieuws
De katholieke bisschop Stanislav Šyrokoradjuk bedankt donateurs van Kerk in Nood voor hun hulp aan de lokale Kerk in Odessa, nu de strategische Oekraïense stad aan de Zwarte Zee zich voorbereidt op een aanval van Russische troepen. Hij vertelt hoe de Kerk de bevolking ondersteunt.
Bisschop Odessa - dank NL-low

Geef aan mensen in Oekraïne via de actiepagina van Kerk in Nood

De rooms-katholieke bisschop van Odessa-Simferopol heeft de donateurs van Kerk in Nood (ACN) bedankt voor hun snelle en gulle steun aan de Kerk in Oekraïne. Odessa is tot nu toe gespaard gebleven van het ergste van de Russische oorlog tegen Oekraïne, maar een militair offensief tegen deze strategische stad, die de belangrijkste haven van het land is, kan elk moment worden verwacht. Het conflict markeert elke minuut in het leven van de bevolking, zegt bisschop Stanislav Šyrokoradjuk.

In een videoboodschap aan Kerk in Nood, dat zich inzet voor pastorale en humanitaire hulp aan vervolgde Christenen over de hele wereld, legt de bisschop uit dat degenen die konden, naar veiliger oorden zijn vertrokken. “Degenen die zijn gebleven, slapen in kelders bij het geluid van de sirenes van de luchtaanvallen, en worden gesteund door materiële hulp voor basisbehoeften, maar ook door gebed. We horen voortdurend waarschuwingen voor luchtaanvallen en van tijd tot tijd schoten. Het is erg verontrustend, maar op het ogenblik is het godzijdank relatief rustig in de stad. We slapen in een schuilkelder, maar overdag zijn we hier en kunnen we vrij bidden en werken.”

De meest kwetsbaren naar veilige plaatsen brengen
“Een van de eerste prioriteiten is ervoor te zorgen dat de meest kwetsbaren, vooral kinderen, naar veilige plaatsen worden gebracht. We hebben 230 kilometer hiervandaan een plek opgezet, die vroeger een kindervoorziening was, maar nu een centrum voor ontheemden is. Enkele jonge gezinnen met kinderen wonen daar. Wij zorgen voor deze mensen,” aldus bisschop Šyrokoradjuk.

Priesters steunen de bevolking
In deze dramatische omstandigheden hebben priesters andere taken op zich genomen dan die van zielenherders. “De aanwezigheid van priesters in kerken is van groot belang voor de mensen. Priesters dragen de H. Mis op, organiseren gebeden en versterken de geest. Daarnaast zijn er voedselpakketten, andere eerste levensbehoeften en warme maaltijden. De kelders onder de kerken zijn open en altijd beschikbaar voor mensen om te schuilen,” vertelde bisschop Stanislav aan Kerk in Nood.

Geef aan mensen in Oekraïne via de actiepagina van Kerk in Nood

Eenheid
Op dit moment komt niemand Odessa binnen, zelfs geen vluchtelingen uit de Krim of andere gebieden, omdat de stad niet veilig is. Veel mensen met financiële middelen zijn naar veiliger oorden vertrokken, naar het westen van Oekraïne of naar buurlanden, waardoor de stad een akelig gevoel van leegte heeft. Maar zij die overblijven, staan verenigd, ongeacht hun geloofsovertuiging, zei bisschop Šyrokoradjuk. “Er is eenheid in de stad en grote oecumenische eenheid onder de gelovigen. De oorlog heeft ons zeer eensgezind gemaakt, niet alleen katholieken, maar ook mensen van andere geloofsovertuigingen en culturen.”

Voortdurend gebed
In het aangezicht van deze verwoestende oorlog wenden velen zich tot het gebed voor vrede, hun veiligheid, maar ook voor hen die in het conflict zijn omgekomen. “We bidden dagelijks voor vrede. Het is belangrijk voor ons om voor iedereen te bidden, maar vooral voor hen die zijn omgekomen,” zei de bisschop. “Elke dag vieren we de Mis met een requiem voor allen die gestorven zijn, ook voor soldaten en alle oorlogsslachtoffers.”

Meehelpen?
Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Kerk in Nood internationaal een pakket van een miljoen euro noodhulp goedgekeurd. Het pakket wordt gebruikt om priesters en religieuzen te helpen die werken in parochies, weeshuizen en bejaardentehuizen, en allen die in het hele land vluchtelingen helpen. Helpt u mee? Geef uw donatie via onze actiesite voor Oekraïne en help mensen in Oekraïne nu zij de steun van de Kerk het meest nodig hebben!