Bisschop ondergrondse Kerk naar ‘heropvoeding’

donderdag, 15 november 2018
Nieuws
De bisschop van Wenzhou, Bao Shao Zhumin, is gearresteerd en meegenomen door de politie voor een 10 tot 15 dagen durende ‘heropvoeding.’ Dat maakt AsiaNews bekend.
20181115-Mgr-Shao-zhumin

De bisschop van Wenzhou mgr. Pietro Shao Zhumin, werd zondag door de politie meegenomen en wordt naar schatting "10 of 15 dagen" uit de buurt van zijn bisdom gehouden. Hij behoort tot de ‘ondergrondse’ Kerk, die niet wordt erkend door de regering, maar wel door de Heilige Stoel. In de afgelopen twee jaar is hij minstens vijf keer door de politie meegenomen. De laatste keer was in mei 2017. Hij werd toen pas na 7 maanden vrijgelaten.

Als ‘ondergrondse’ bisschop wordt hij tijdens de heropvoeding gedwongen zich te onderwerpen aan het religieuze beleid van China, dat registratie bij de overheid en lidmaatschap van de Patriottische Associatie (PA) vereist. Mgr. Shao weigert echter lid te worden van een Kerk die ‘onafhankelijk’ is van de Heilige Stoel. In totaal telt de Katholieke gemeenschap in Wenzhou ongeveer 130.000 leden. Daarvan behoren meer dan 80.000 tot de niet-officiële ‘ondergrondse’ Kerk. De 70 priesters zijn gelijk verdeeld tussen de twee takken. Na tientallen jaren van verdeeldheid, werken de twee gemeenschappen mede dankzij de inzet van bisschop Zhumin nauw samen.

Ondanks een overeenkomst tussen China en het Vaticaan over de benoeming van bisschoppen, heeft de Patriottische Associatie de vervolging van ondergrondse gemeenschap geïntensiveerd.

Bron: AsiaNews