fbpx

Bisschop Marawi keert terug naar verwoeste kathedraal

donderdag, 18 januari 2018
Nieuws
“Het was hartverscheurend,” zei mgr. Dela Pena, de Filipijnse bisschop van Marawi, die donderdag een gebedsdienst leidde bij het altaar van de kerk dat door terroristen is ontheiligd.
20180118-Kathedraal-Marawi

Mgr. Edwin Dela Pena, bisschop van de stad Marawi op het Filipijnse eiland Mindanao kon donderdag voor het eerst de kathedraal van de Heilige Maria betreden sinds terroristen zich in mei 2017 van de stad meester maakten en deze vijf maanden bezet hielden. Leden van de terroristische groepen Maute en Abu Sayyaf vielen de kathedraal al in het begin van het conflict aan en verspreidden een video waarop te zien is hoe zijn diverse beelden kapot maakten. Ook namen zij gelovigen en de vicaris-generaal van de kerk, pater Terene ‘Chito’ Suganobs gevangen, die zo’n vier maanden gegijzeld bleven.

De Filipijnse strijdkrachten heroverden het zwaar beschadigd gebouw op 28 augustus. De stad, die voorheen 200.000 merendeels islamitische inwoners telde, is echter grotendeels verwoest door de luchtaanvallen. Bij de gevechten kwamen tenminste 1.131 mensen om het leven, onder wie 919 rebellen en 165 soldaten en politiemensen.

Na eerdere vruchteloze pogingen kon de bisschop de kathedraal eindelijk bezoeken. Samen met vertegenwoordigers van Kerk in Nood en de Orde van Malta op de Filippijnen, betrad de prelaat het verwoeste gebied dat het strijdtoneel tussen regeringstroepen en terroristen is geweest. In een kring rond het altaar sprak hij een gebed uit. “Het was een buitengewoon emotionele dag. Er kwamen veel herinneringen naar boven”, aldus de bisschop. “Wij hebben deze kerk gebouwd. Nu is alles verwoest, zelfs de bomen die we hadden geplant, zijn doorzeefd met kogels en mortiergranaten.”

Volgens de bisschop hebben de verbetering van de interreligieuze betrekkingen en hulp aan de zwaar getroffen inwoners prioriteit. Priesters, zusters en leken in dienst van Caritas evenals jonge moslim vrijwilligers uit Marawi, zijn bij het programma betrokken. In de afgelopen drie maanden hebben zij steun geboden aan de door de oorlog getroffen gemeenschappen en binnenlandse vluchtelingen. “De wederopbouw van de kathedraal draagt bij aan vrede, versterking van de banden en verzoening tussen christenen en moslims. Ik ben hoopvol gestemd dat de mensen ons helpen de kathedraal weer op te bouwen. Maar dat is niet mijn prioriteit. Het gaat mij allereerst om de noden van de gemeenschap”, zo besloot hij.

Kerk in Nood helpt de gevluchte parochianen en draagt bij aan de wederopbouw van kerkelijke gebouwen in Marawi. Helpt u mee? Doneer dan online of maak uw gift over onder vermelding van ‘Marawi.’ Bij voorbaat dank!