fbpx

Bisschop Burkina Faso: ‘Dit is een oorlog tegen Christus’

dinsdag, 04 juni 2019
Nieuws
De christenen in het noorden van Burkina Faso hebben “nooit eerder” te maken gehad met het soort geweld dat hun streek de laatste maanden teistert. Dat zegt de Burkinese bisschop Théophile Nare deze week in Katholiek Nieuwsblad.
ACN-20190418-86927

KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo sprak met de bisschop, die het noordelijke bisdom Kaya leidt. Aanleiding was de serie aanvallen tegen christenen in het noorden van Burkina Faso. Deze begon met aanvallen op protestantse gemeenschappen, “en daarna begonnen ze ons aan te vallen”, aldus de bisschop. In mei werden bij drie aanvallen in totaal achttien katholieken vermoord. Geen van de aanvallen is opgeëist, maar Nare is ervan overtuigd dat ze “niets te maken hebben met etniciteit. Het zijn aanvallen tegen religie, tegen onze religie. Dat is duidelijk op grond van de boodschappen die de aanvallers achterlaten”.

‘Oorlog verklaard aan Jezus Christus’
Er speelt zich volgens hem niet alleen “een oorlog tegen christenen” af, er is sprake van “een oorlog die aan Jezus Christus is verklaard, zoals aangetoond wordt door het feit dat ze in Dablo het tabernakel hebben beschoten.” Volgens de bisschop hebben ooggetuigen de aanvallers tegen hun slachtoffers horen zeggen, dat zij hen vermoordden “omdat zij de ware godsdienst niet praktiseren”. Gevraagd of dat over de islam gaat, zegt Nare: “Natuurlijk.”

‘Geen strijd van godsdienst tegen godsdienst’
Volgens Nare is er echter geen sprake van een strijd “van godsdienst tegen godsdienst” in het overwegend islamitische noorden van het land. “Het gaat om jihadistische groepen die christenen aanvallen.” In de buurlanden Nigeria en Mali zijn respectievelijk de groepen Boko Haram en al-Qaeda in de Islamitische Maghreb actief. Onduidelijk is of zij met de aanvallen te maken hebben. Veel lokale moslims hebben volgens de bisschop juist hun solidariteit met de christenen laten blijken. “Zij zijn ook naar de begrafenissen van de slachtoffers van Dablo gekomen, zij hebben ons zelfs geholpen hen te begraven.”

‘We zullen onze kerk herbouwen’
Tijdens de begrafenissen hield hij zijn gelovigen voor “niet ontmoedigd te raken. En ik heb hun verteld dat ze ook Christus vermoord hebben, maar dat Hij verrees. En dus zullen we onze kerk en onze gemeenschap herbouwen, ook al willen zij ons tegenhouden om ons geloof te praktiseren”.

Het volledige artikel van Marta Petrosillo staat op vrijdag in Katholiek Nieuwbslad en is te lezen via KN Digitaal.

Bron: Katholiek Nieuwbslad